Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 46

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА КОМЕРЦІЙНУ ТАЄМНИЦЮ

Стаття 505. Поняття комерційної таємниці

1. Комерційною таємницею є Інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною

126

127

Глава 46

для осіб, які звичайно маніть справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

2. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

  1. Наголошуючи на тому, що комерційною таємницеюможуть бути відомості технічного, організаційного, комер-ційного та виробничого характеру, ч. 2 ст. 505 ЦК не виключає визнання комерційною таємницею відомостей будь-якого іншого характеру.

  2. Не є комерційною таємницею відомості, які відповідно до закону не можуть мати характер комерційної таємниці. Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Проперелік відомостей, що не становлять комерційній таємниці" [193]. Ця постанова формально не скасована, але взв'язку з введенням в дію нового Цивільного кодексучинність втратила, оскільки тільки законом відомості можуть бути визнані такими, що не можуть становити комерційної таємниці.

  3. На цей час не існує спеціального закону, якій бивизначав перелік відомостей, що становлять комерційну таємницю. Але в окремих законах є положення, що передбачають можливість вільного доступу до певної інформації. Так,ст. 17 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб тафізичних осіб-підприємців" [142] визначає відомості, якімають міститись у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а ст. 20 того жЗакону встановлює, що відомості, які містяться в зазначеному Реєстрі, є відкритими і загальнодоступними, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб-платниківподатків.

Законодавство про інтелектуальну власність передбачає право будь-якої особи на ознайомлення з матеріалами заявки на видачу патента (наприклад, ч. З ст. 23 Закону "Про захист прав на винаходи та корисні моделі" [117]). Будь-

Статгя505

яка фізична або юридична особа має право у встановленому порядку отримати витяг із Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ст. 45 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів на реєстрацію обтяжень" [155]. Очевидно; загальнодоступними будуть дані державної реєстрації іпотек, що буде здійснюватись відповідно до ст. 4 Закону "Про іпотеку" [146]. Ч. 2 ст. 14 Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" [111] встановлює, що фінансова звітність підприємств не є комерційною таємницею.

  1. У випадках, коли закон не передбачає вільного доступу до інформації, власник комерційної таємниці на свійрозсуд визначає, яка інформація, котрою він володіє, є комерційною таємницею. Зокрема, до комерційної таємниціможуть бути віднесені дані, що включаються до змісту державної звітності, дані про обсяги об'єктів оподаткування тасуми податків, сплачених чи таких, які підлягають сплаті,інформація про платоспроможність, про розміри заробітноїплати тощо.

  2. У ч. 1 ст. 505 ЦК вказується на такі ознаки комерційної таємниці: 1) вона в цілому чи в певній формі чи сукупності складових є невідомою та не є легкодоступною дляосіб, які звичайно мають справу з таким видом шформації;2) вона має комерційну цінність; 3) вона була предметомадекватних існуючим обставинам заходів щодо збереженняїї секретності.

  3. Стосовно ознаки комерційної цінності слід враховувати, шо ст. 36 ГК [32] більш широко визначає комерційнутаємницю. До неї належать відомості, пов'язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншоюдіяльністю суб'єкта господарювання, що не є державноютаємницею, розголошення яких може завдати шкоди інтересам суб'єкта господарювання.

7. Комерційна таємниця може мати перш за все технічний зміст. Така таємниця може виражатись в об'єктах права промислової власності на які не було належне оформлене, в зв'язку з чим це право не може захищатись законодавством, що стосується відповідних об'єктів інтелектуальної власності. У ч. З ст. 17 Закону "Про захист прав на

5А-Г.ЯР»»*2

129