Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

я зання (якшо строк виконання зобов'язання уже настав). Якщо цей строк не настав, пред'явлення вимоги до боржника є неможливим, але боржникові слід належно повідомити про правонаступництво, що відбулося (ч. 2 ст. 516 ЦК). До отримання свідоцтва про право на спадщину пред'явлення до боржника вимоги про виконання та прийняття виконання можливе в порядку охорони спадкового майна та управління спадщиною (ст. 1283-1284 ЦК).

Неприйняття спадкоємцями заходів до сповіщення боржника про заміну кредитора в порядку спадкування або до прийняття виконання в порядку охорони або управління спадщиною тягне наслідки, встановлені ч. 2 ст. 516 ЦК (новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків).

  1. До складу спадщини, зокрема, належать право на вкладв банку або іншій фінансовій установі (ст. 1228 ЦК), правона одержання страхових виплат (ст. 1229 ЦК), право навідшкодування збитків, завданих спадкоємцеві у договірних зобов'язаннях (ч. 1 ст. 1230 ЦК). Право на стягнення]неустойки (штрафу, пені) переходить в порядку спадкуван-1ня за умови, що за життя спадкодавця було прийняте рішення jсуду про стягнення відповідних сум (ч. 2 ст. 1230 ЦК).Такий же порядок встановлено для спадкування права на:відшкодування моральної шкоди. У всіх цих випадкахздійснюється заміна кредитора у відповідних зобов'язаннях в формі універсального правонаступництва.

  2. Заміна кредитора в зобов'язанні в зв'язку з злиттям,приєднанням, поділом, перетворенням юридичних осіб, атакож у зв'язку із створенням юридичної особи в порядкувиділу, здійснюється в порядку, встановленому ст. 104-109ЦК.

  3. Відповідно до ч. 1 ст. 104, ст. 110-112 ЦК при ліквідаціїюридичної особи не може наступати правонаступництво.Але це можливе в силу спеціального закону або іншогонормативно-правового акту. Такий висновок випливає ізст. 609 ЦК, яка допускає припинення зобов'язання у зв'язку з ліквідацією юридичної особи, якщо законом або іншимнормативно-правовим актом виконання зобов'язання непокладено на іншу особу. Встановлення правонаступництва

Стаття512

індивідуальним актом органу виконавчої влади про ліквідацію юридичної особи є неможливим. Предметом розгляду в суді була така справа. Було ліквідовано юридичну особу-представництво Фонду державного майна України в одному із міст Автономної Республіки Крим, а його правонаступником відповідно до наказу про ліквідацію став фонд комунального майна міської ради. Фонд комунального майна пред'явив до одного із покупців комунального майна вимогу про розірвання договору купівлі-продажу комунального майна, що був раніше укладений у процесі приватизації представництвом Фонду державного майна як продавцем, у зв'язку з невиконанням покупцем зобов'язання, яке випливало із такого договору. Але у задоволенні позову фонду було відмовлено, оскільки правонаступництва не було. Не було в період існування представництва Фонду державного майна і договору з фондом комунального майна про відступлення права. Такі заходи — укладення договору про відступлення права — були необхідними для заміни кредитора в зобов'язаннях, що виникли із договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації. Недбальство посадових осіб при ліквідації представництва Фонду державного майна України привело до звільнення покупців об'єктів приватизації від інвестиційних та інших обов'язків перед колишнім власником та органами приватизації.

7. В практиці мали місце факти ліквідації державних органів та створення "на їх базі" інших державних органів. При цьому мала місце ліквідація і таких органів, які раніше видали акти, що порушують цивільні права суб'єктів, внаслідок чого виникли зобов'язання, в силу яких ці суб'єкти отримали право вимагати визнання актів недійсними та відшкодування майнової шкоди. При вирішенні спорів за позовом до знову створених державних органів треба виходити з того, що виконавча влада є єдиною. Тому не може бути такої ситуації, що за дії державного органу, що ліквідований, не відповідає ніхто. Це дає підставу для застосування в таких випадках за аналогією правил про правонаступництво при припиненні юридичної особи в порядку злиття, приєднання, поділу чи перетворення. Викладене стосується і органів місцевого самоврядування.

150

151