Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

1. Права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми визнаються недійсними з підстав та в порядку, встановлених законом.

1. Оскільки конструкція визнання недійсними прав на зареєстровану топографію ІМС є новою для цивільного

84

85

Глава 40-41

права України, в практиці слід одночасно пред'являти три вимоги: 1) про визнання недійсними прав інтелектуальної власності на компонування інтегральних мікросхем (як це передбачено ст. 479 ЦК); 2) про визнання недійсною реєстрації компонування інтегральних мікросхем (як це передбачено ст. 20 Закону "Про захист прав на топографії інтегральних мікросхем" [93]); 3) про визнання недійсним свідоцтва, що засвідчує право інтелектуальної власності на компонування інтегральних мікросхем (оскільки витребувати свідоцтво у особи, на ім'я якої воно було видане, може бути неможливим, а наявність його у особи може привести до порушення прав заінтересованих осіб).

  1. Підставою для пред'явлення в суді зазначених вищевимог ст. 20 Закону "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем" визнає: 1) невідповідність зареєстрованого компонування інтегральних мікросхем умовам охоро-ноздатності; 2) подання заявки на одержання охорони правна компонування інтегральних мікросхем в орган іноземноїдержави до подання заявки в Україні або без повідомленняДержавного департаменту інтелектуальної власності про наміри подання заявки в іноземній державі; 3) порушенняправ інших осіб внаслідок реєстрації компонування інтегральних мікросхем.

  2. З метою наступного звернення до суду з позовом провизнання реєстрації недійсною будь-яка особа має правоподати клопотання про проведення експертизи топографіїІМС на відповідність її умовам охороноздатності. З такимклопотанням належить звертатися до Державного департаменту, сплативши за це встановлений збір (позиція 57 Переліку та розмірів зборів за дії, пов'язані з охороною правна об'єкти інтелектуальної власності [248]).

Стаття 480. Право попереднього користувача на компонування інтегральної мікросхеми

1. Будь-яка особа, яка до дати подання заявки на компонування інтегральної мікросхеми або, якщо було заявлено пріоритет, до дати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використала компонування інтегральної

Сгаття479-481

мікросхеми в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою (право попереднього користувача).

2. Право попереднього користувача може передаватися або переходити до іншої особи тільки разом із підприємством чи діловою практикою або з тією частиною підприємства чи ділової практики, в яких було використано компонування інтегральної мікросхеми або здійснено значну і серйозну підготовку для такого використання.

1. Ця стаття встановлює ті ж правила щодо попереднього користування, які встановлені стосовно винаходів, корисних моделей, промислових зразків, торговельних марок.