Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

н я видається один виконавчий лист із зазначенням всіх солідарних боржників. Лише за заявою стягувача (стягу-вачів) може бути видано кілька виконавчих листів, якщо за рішенням суду позивачеві слід передати майно, шо знаходиться у декількох місцях. При цьому ст. 348 ЦПК [16] приписує точно зазначати у виконавчих листах, яку частину судового рішення слід виконати за кожним виконавчим листом. У випадках, коли на виконання одного судового рішення видається декілька виконавчих листів, в кожному із них зазначаються всі солідарні боржники відповідно до рішення суду. Такі ж правила встановлені ст. 368 нового ЦПК.

  1. Ст. 116 ГПК [20] передбачає можливість видачі декількох наказів на виконання рішення господарського суду,якщо воно прийняте проти декількох відповідачів або якщовиконання має бути проведене в різних місцях. Приписується в кожному із наказів зазначати ту частину судовогорішення, яка підлягає виконанню за даним наказом. Зазначення на частки є необхідним, оскільки треба виключитистягнення з боржників більшого, ніж передбачено рішенням суду.

  2. Звернення з позовом до одного чи декількох ізсолідарних боржників є набагато менш доцільним длякредитора, ніж звернення з позовом до всіх солідарнихборжників. Наявність рішення суду, яке вступило в законну силу та яким повністю вирішена справа, що виникла із солідарного зобов'язання, за позовом до одногочи декількох із солідарних боржників, відповідно до нормЦивільного процесуального кодексу взагалі виключаєможливість пред'явлення позову до інших солідарнихборжників за тим же предметом і підставою (частинадруга ст. 231 ЦПК). Якщо справа розглядається господарським судом, то з п. 2 частини першої ст. 80 ГПКвипливає, що пред'явлення позову до солідарних боржників, до яких раніше позов не пред'являвся, є можливим. Але ж наявність рішення суду, яке набрало законної сили, про примушення одного або декількох боржників до виконання солідарного зобов'язання в повномуобсязі виключає задоволення позовних вимог.

Стаття 543-544

6. Кредитор не позбавлений права у позовній заяві до солідарних боржників просити суд стягнути борг відповідно до часток, які кредитор визначає на свій розсуд. Це випливає з права кредитора на свій розсуд пред'явити вимогу до одного, кількох чи всіх солідарних боржників повністю або в частині. Але це буде найнесприятливішим варіантом для кредитора, оскільки при цьому він у разі неможливості стягнення з одного чи кількох неплатоспроможних боржників не зможе пред'явити вимогу в невиконаній частині до платоспроможних боржників, до яких спочатку у відповідній частині позов не пред'являвся, оскільки судове рішення, що вступило в законну силу і не суперечить закону, не може бути скасоване чи змінене. Підстави для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами (ст. 3472 ЦПК; ст. 112 ГПК) також будуть відсутні.

Розподіл позивачем часток, в яких він просить стягнути борг із кожного із солідарних боржників, не впливає на розподіл обов'язку між солідарними боржниками, що провадиться за результатами виконання боржниками зобов'язання перед кредитором згідно закону і договору, що регулює відносини між солідарними боржниками.

Стаття 544о Право боржника, який виконав солідарний обов'язок, на зворотну вимогу

1. Боржник, який виконав солідарний обов'язок, має право на зворотну вимогу (регрес) до кожного з решти солідарних боржників у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або законом, за вирахуванням частки, яка припадає на нього.

2о Якщо один із солідарних боржників не сплатив частку, належну солідарному боржникові, який у повному обсязі виконав солідарний обов'язок, несплачене припадає на кожного з решти солідарних боржників у рівній частці.

1. Оскільки солідарне зобов'язання на стороні боржника в кінцевому рахунку підлягає розподілу між всіма боржниками в рівних частках або в частках, що встановлені актом цивільного законодавства або договором, за умови виконання зобов'язання одним чи декількома із солідарних кре-

236

237