Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 35

  1. п раво на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності;

  2. право перешкоджати будь-якому посяганню на правоінтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чирепутації творця об'єкта права інтелектуальної власності;

  3. інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

  1. Особисті немайнові права інтелектуальної власності належать творцеві об'єкта права інтелектуальної власності. Увипадках, передбачених законом, особисті немайнові праваінтелектуальної власності можуть належати іншим особам.

  2. Особисті немайнові права інтелектуальної власності незалежать він майнових прав інтелектуальної власності.

  3. Особисті немайнові права інтелектуальної власності неможуть відчужуватися (передаватися), за винятками, встановленими законом.

  1. В статті, що коментується, наводяться лише ті із особистих немайнових прав, що зазвичай належать суб'єктовіправа інтелектуальної власності незалежно від виду такогооб'єкту. Але право на визнання творцем не є необхіднимелементом змісту права інтелектуальної власності. Так, право на визнання творцем не може застосовуватись до такогооб'єкту як географічне зазначення.

  2. Інші немайнові права встановлюються стосовно окремих видів об'єктів інтелектуальної власності — об'єктів авторського (ст. 14 Закону "Про авторське права та суміжніправа" [128]) та суміжних (ст. 38 того ж Закону) прав,відкриттів (ст. 457 ЦК) тощо.

  3. Особисті немайнові права можуть належати не тількитворцеві, а й іншим суб'єктам (у випадках, встановленихзаконом). У випадках, встановлених законом, допускаєтьсявідчуження особистих немайнових прав. Це спеціальне правило свідчить про те, що особисті немайнові права інтелектуальної власності мають дещо інший режим, ніж інші особисті немайнові права. Якщо, за загальними правилами ст.26 і 27 ЦК, особисті немайнові права безпосередньо входять до змісту цивільної правоздатності фізичної особи, ацивільна правоздатність обмежуватись не може, особисті

Стаття 423-424

немайнові права інтелектуальної власності не можуть безпосередньо включатись до змісту цивільної правоздатності. Вони у випадках, передбачених законом, можуть відчужуватись.

4. Особисті немайнові права зазвичай є абсолютними, але вони можуть входити і до складу відносних правовідносин з приводу об'єктів інтелектуальної власності.

Стаття 424. Майнові права інтелектуальної власності

1. Майновими правами інтелектуальної власності є:

  1. право на використання об'єкта права інтелектуальноївласності;

  2. виключне право дозволяти використання об'єкта праваінтелектуальної власності;

  3. виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числізабороняти таке використання;

  4. інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

  1. Законом можуть бути встановлені винятки та обмеження в майнових правах інтелектуальної власності за умови, щотакі обмеження та винятки не створюють істотних перешкоддля нормальної реалізації майнових прав інтелектуальної власності та здійснення законних інтересів суб'єктів цих прав.

  2. Майнові права інтелектуальної власності можуть відповідно до закону бути вкладом до статутного капіталу юридичної особи, предметом договору застави та інших зобов'язань, а також використовуватися в інших цивільних відносинах.

  1. Ця стаття формулює найбільш загальні положенняпро майнові права суб'єктів права інтелектуальної власності.Ці положення безпосередньо застосовуються тоді, коли стосовно окремих об'єктів відповідні права досить розгорнутоне сформульовані. В зв'язку з цим і передбачається можливість встановлення законами інших майнових прав, способів та порядку їх набуття, а також умов їх здійснення.

  2. Передбачаючи можливість обмеження майнових правсуб'єктів інтелектуальної власності, ст. 424 ЦК допускає

10

її

м ожливість встановлення таких обмежень лише законами.

Стаття 425. Строк чинності прав інтелектуальної власності

1 Особисті немайнові права інтелектуальної власності є чинними безстроково, якщо інше не встановлено законом.

  1. Майнові права інтелектуальної власності є чинними протягом строків, встановлених цим Кодексом, іншим законом чидоговором.

  2. Майнові права інтелектуальної власності можуть бутиприпинені достроково у випадках, встановлених цим Кодексом, іншим законом чи договором.

  1. До змісту права інтелектуальної власності належатьособисті немайнові, а також майнові права. Права, що складають майнову частину права інтелектуальної власності, єчинними протягом встановленого Цивільним кодексом тазаконами строку. Особисті немайнові права охороняютьсябезстроково. Це — загальне правило, що формулюється вч. 1 ст. 425 ЦК і стосується особистих немайнових прав навсі об'єкти інтелектуальної власності. Зазначення на безстрокову охорону майнових прав на певні об'єкти (наприклад, у ст. 29 Закону "Про авторське право та суміжні права" — щодо немайнових прав виконавців) чи відсутністьтакого зазначення суттєвого значення не має, бо в будь-якому випадку особисті немайнові права інтелектуальноївласності охороняються безстроково на підставі зазначеного загального правила. Проте, законом можуть встановлюватись винятки із цього правила.

  2. Встановлено численні правила про дострокове припинення майнових прав, що входять до складу прав інтелектуальної власності (ст. 50, 51 Закону "Про охорону прав насорти рослин" [137]; ст. 32 Закону "Про охорону прав навинаходи та корисні моделі" [117]; ст. 24 Закону "Про охорону прав на промислові зразки" [55]; ст. 4 Закону "Проохорону прав на топографи інтегральних мікросхем" [93];ст. 18 Закону "Про охорону прав на знаки для товарів тапослуг" [56]).

Стаття 426. Використання об'єкта права інтелектуальної власності

  1. Способи використання об'єкта права інтелектуальноївласності визначаються цим Кодексом та іншим законом.

  2. Особа, яка. мас виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, може використовувати цей об'єкт на власний розсуд, з додержанням при цьому прав інших осіб.

З» Використання об'єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу передбачених цим Кодексом та іншим законом

4. Умови надання дозволу (видачі ліцензії) на використання об'єкта права інтелектуальної власності можуть бути визначені ліцензійним договором, який укладається з додержанням вимог цього Кодексу та іншого закону

1. Використання об'єктів права інтелектуальної власностіє одним із способів здійснення цивільних прав. Тому привикористанні цих об'єктів слід додержуватись заборон, щовстановлені ст. 13 ЦК (завдавати шкоди довкіллю, культурній спадщині, зловживати правом в інших формах, діяти всупереч моральним засадам суспільства), а також непорушувати обмеження, що встановлені актами цивільногозаконодавства.

2. Оскільки положення, що надають будь-якому суб'єкту право використовувати об'єкти інтелектуальної власності без згоди власників цих об'єктів, є непоодинокимипередбачається, що такі положення можуть формулюватисьлише в законах.

Стаття 427 „ Передання майнових прав інтелектуальної власності

1° Майнові права інтелектуальної власності можуть бути передані відповідно до закону повністю або частково іншій особі.

12

із