Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

або спеціальний правочин, якими обмежується це право заставодавця, є нікчемними.

5. Заставодержатель отримує фактичну можливість користування предметом застави, якщо цей предмет переданий йому у володіння. Але право користування предметомзастави заставодержатель має лише за умови, якщо це встановлено договором.

6. Допускаючи покладення договором застави на заставо-держателя обов'язку здобувати з предмета застави, який переданий йому у володіння, плоди і доходи, законодавець прагнув підштовхнути сторони договору застави до встановленнябільш доцільного змісту правовідносин щодо застави. Алеправо сторін включити до договору застави таку умову випливає уже із ч. 2 ст. 6 ЦК, відповідно до якої сторони вправіврегулювати свої відносини, якщо вони не врегульовані актами цивільного законодавства. Отже, встановлення дозволу,що розглядається, є рудиментом соціалістичного дозвільногометоду регулювання цивільних відносин.

Стаття 587. Обов'язки володільця предмета застави

1. Особа, яка володіє предметом застави, зобов'язана,якщо інше не встановлено договором:

  1. вживати заходів, необхідних для збереження предметазастави;

  1. утримувати предмет застави належним чином;

  1. негайно повідомляти другу сторону договору заставипро виникнення загрози знищення або пошкодження предмета застави.

  1. Заставодавець, який володіє предметом застави, у разівтрати, псування, пошкодження або знищення заставленогомайна з його вини зобов'язаний замінити або відновити цемайно, якщо інше не встановлено договором.

  2. Заставодержатель, який володіє предметом застави, уразі втрати, псування, пошкодження або знищення заставленого майна з його вини зобов'язаний відшкодувати заставодавцю завдані збитки.

1. Своєрідність зобов'язання між заставодавцем та заставодержателем, що виникає на підставі договору застави,*

396

Стаття 586-587

полягає у обмеженому колі способів захисту прав заставо-держателя. Зокрема, використання заставодержателем права на розірвання договору застави (припинення правовідносин) має своїм наслідком лише позбавлення забезпечення того зобов'язання, яке забезпечувалось заставою, що суперечить інтересам заставодавця. Стягнення збитків зазвичай також не захищає права заставодержателя, оскільки порушення зобов'язання, що грунтується на договорі застави, як правило, збитків не спричиняє. Воно тільки веде до неможливості звернення стягнення на заставлене майно, тобто збитки, які виникають у зв'язку з неможливістю здійснити звернення стягнення на заставлене майно, є мало ймовірними. Якщо ж вони виникають, то їх неможливо стягнути, оскільки збитки в таких випадках не можуть бути стягнені в результаті неплатоспроможності боржника (заставодавця). Лише при майновій поруці захист права заставодержателя на стягнення збитків, спричинених невиконанням заставодавцем зобов'язання, що грунтується на заставі, набуває реального значення. В зв'язку з цим забезпечення прав заставодержателя здійснюється переважно шляхом пред'явлення вимоги про дострокове виконання зобов'язання, яке забезпечується заставою, та звернення стягнення на заставлене майно відповідно до ст. 592 ЦК.

2. Оскільки заставодержатель, який володіє предметом застави, несе обов'язки, встановлені ч. 1 ст. 587 ЦК, ч. З цієї ж статті покладає на нього відповідальність за втрату, псування, пошкодження або знищення предмета застави. Ця відповідальність полягає у відшкодуванні збитків. До складу збитків при цьому включаються вартість втраченого, знищеного або зіпсованого майна або та грошова сума, на яку зменшилась вартість пошкодженого майна, а також інші збитки відповідно до ст. 22 ЦК і ст. 225 ГК [32]. Наступає ця відповідальність за наявності вини заставодержателя. Проте договором застави відповідно до ч. 1 ст. 580 ЦК на заставодержателя, якому предмет застави передано у володіння, може бути покладено ризик випадкового знищення (псування, пошкодження, втрати) заставленого майна. Не буде суперечити закону встановлення неустойки за незбереження заставодержателем предмета застави та виз-

397