Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з робити висновок про те, що застава то виникає (при одержанні чергової суми кредиту), то припиняється (при поверненні грошової суми, одержаної в кредит), що не відповідало б змісту закону.

Стаття 586. Користування та розпоряджання предметом застави

1. Заставодавець має право користуватися предметом застави відповідно до його призначення, у тому числі здобувати з нього плоди та доходи, якщо інше не встановлено договором і якщо це випливає із суті застави.

2„ Заставодавець має право відчужувати предмет застави, передавати його в користування іншій особі або іншим чином розпоряджатися ним лише за згодою заставодержателя, якщо інше не встановлено договором.

  1. Заставодавець має право заповідати заставлене майно.Правочин, яким обмежується право заставодавця заповідатизаставлене майно, є нікчемним.

  2. Заставодержатель має право користуватися переданимйому предметом застави лише у випадках, встановлених договором. За договором на заставодержателя може бути покладений обов'язок здобувати з предмета застави плоди та доходи.

1. За загальним правилом, заставодавець має право користуватися предметом застави, в тому числі здобувати з нього плоди та доходи. Цього права він може бути позбавлений лише договором. Із суті застави також може випливати неможливість для заставодавця використовувати предмет застави.

2. Стосовно розпоряджання предметом застави на цей час створилось певне нагромадження законодавчих положень.

Чинна редакція ст. 17 Закону "Про заставу" [51] надає заставодавцеві право розпоряджання предметом застави, якщо воно не обмежене законом або договором. Лише відчуження заставодавцем заставленого майна потребує згоди заставодержателя.

Ч. 2 ст. 586 пізніше прийнятого Цивільного кодексу допускає будь-яке розпоряджання предметом застави з боку

394

Стаття 585-586

заставодавця лише за умови наявності згоди заставодержателя. Інше може бути встановлене лише договором. Це правило і підлягає переважному застосуванню перед ст. 17 Закону "Про заставу". Слід зробити висновок про те, що ч. 2 ст. 586 ЦК підлягає переважному застосуванню і перед ст.

9 Закону" Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]. Відповідно до п. 2 розділу IX цьогоЗакону законодавчі та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, застосовуються вчастині, що не суперечить цьому Закону. Це є підставоюдля переважного застосування положень названого Законуперед правилами Цивільного кодексу. Але частина першаст. 9 згаданого Закону, що, за загальним правилом, даєборжникові право відчужувати предмет обтяження, передбачає встановлення іншого не тільки договором, а і законом. Таким законом і є ч. 2 ст. 586 ЦК, яка забороняєзаставодавцеві в будь-який спосіб розпоряджатися предметом застави без згоди заставодержателя, якщо інше не передбачене договором.

3. Порушення заставодавцем викладених вище меж розпоряджання заставленим майном, за загальним правилом, єпідставою для визнання судом недійсними відповідних правочинів (ч. З ст. 215; ч. 1 ст. 203 ЦК). Такі ж наслідкитягне вчинення правочинів з приводу заставленого майназаставодержателем або третьою особою, у володінні якоїзнаходиться предмет застави. Але стосовно відчуження заставодавцем рухомого майна викладене є правильним лишеза умови, що застава зареєстрована в Державному реєстріобтяжень рухомого майна. Якщо ж застава не зареєстрована, особа, що придбала майно, яке є предметом застави,вважається його добросовісним набувачем. При цьому вонанабуває права власності на рухоме майно без обтяження. Заобтяжувачем (заставодержателем), права якого порушені діями боржника щодо відчуження предмета обтяження (застави), визнається лише право на відшкодування збитків (ст.

10 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень").

4. Ч. З ст. 586 ЦК визнає за заставодавцем виключнеправо заповідати заставлене майно. Умови договору застави

395