Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

Н алежить визнати таку ж юридичну чинність і за Типовою угодою про підготовку спеціалістів з вищою освітою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоровая, оскільки повноваження цього Міністерства на його затверд-ження встановлено Кабінетом Міністрів (п, 1 постанови "Про Порядок працевлаштування випускників витих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася за Д" жавним замовленням" [202]).

В такий же спосіб слід охарактеризувати й ТиповУ УГОДУ на підготовку аспіранта (докторанта) за рахунок державного замовлення, затверджену постановою Кабінету Міністрів.

Типовий договір про надання робочих місць або учбо-во-виробничих дільниць для проходження учнями, слухачами професійних технічних навчальних закладів виробничого навчання і виробничої практики [228] затверджений Кабінетом Міністрів і має всі ознаки нормативно-правового акта. Відповідно до Типового договору сторони повинні погоджувати конкретні показники й умови, що стосуються надання робочих місць за певними спеціальностям* а також можуть погоджувати питання про оплату проїзду учнів відповідним підприємством. Ці умови повинні визнаватися істотними для договорів даного виду. Типовий договір передбачає заповнення відповідних реквізитів. В іншій частині Типовий договір містить правові норми, що підлягають застосуванню незалежно від того, включені вони до конкретного договору чи ні. Додаткові умови до конкретних договорів можуть включатися. Для цього в ньомУ ВИД~ ілені спеціальний пункт "1.10". Відступлення від положень цього Типового договору не допускаються.

Зразковий договір центру зайнятості з навчальним закладом, підприємством, установою, організацією на професійне навчання незайнятого населення, незважаючи на назву "Зразковий", набуває обов'язкового значення у зв'язку з вказівкою в п. 2.1 Інструкції про порядок укладення договорів 3 навчальними закладами, підприємствами і громадянами. ЩО звертаються до державної служби зайнятості, про підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації [314] на те, іД° Договори про професійне навчання між центром зайнятості і навчальними закладами "укладаються за формою, що доДаєть-

Стаття630

ся". Відступлення від цього Зразкового договору допускаються на підставі ч. З ст. 6 ЦК. Варто також враховувати, що цей Зразковий договір містить окремі умови, які не вповні відповідають законам, а тому застосовуватися не можуть. Так, п. 3.2 Зразкового договору передбачає відшкодування ініціатором розірвання договору в повному обсязі витрат за договором у разі розірвання договору з ініціативи однієї зі сторін. Застосування цього правила можливе лише в тому випадку, якщо договір розривається за вимогою однієї зі сторін не у зв'язку з його порушенням, допущеним іншою стороною. Не ґрунтується на законі вказівка на можливість анулювання такого договору.

Інструкція про порядок укладення договорів з навчальними закладами, підприємствами і громадянами, що звертаються до державної служби зайнятості, про підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації не містить вказівки на обов'язковість умов Зразкового договору районного (міського) центра зайнятості з підприємством, організацією, установою на працевлаштування громадян, які пройшли професійне навчання за направленнями державної служби зайнятості. Тому названий Зразковий договір не має обов'язкового значення, але він може враховуватись при вирішенні переддоговірних спорів.

18. Нормативні договори за участю банків. Типовий договір на обслуговування комерційним банком довірчого товариства [256] затверджений спільним наказом Фонду державного майна і Національного банку відповідно до повноваження, наданого йому частиною п'ятою ст. 2 Декрету Кабінету Міністрів "Про довірчі товариства" [158]. Він має силу нормативно-правового акта. Його положення, що не потребують додаткового погодження сторонами, є правовими нормами. Вони застосовуються незалежно від включення до конкретного договору. Положення Типового договору, які передбачають погодження сторонами відповідних умов, повинні тлумачитися як істотні умови договорів даного виду. Сторони не обмежені в праві відступати від тексту цього Типового договору та включати до конкретного договору додаткові умови, не передбачені Типовим договором.

678

679