Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

6 . Ч. 5 ст. 563 ЦК встановлює один із випадків, коли відповідно до ст. 515 ЦК заміна кредитора в зобов'язанні не допускається (якщо інше не передбачено гарантією).

Стаття 564. Обов'язки гаранта під час розгляду вимоги кредитора

L Після одержання вимоги кредитора гарант повинен негайно повідомити про це боржника і передати йому копії вимоги разом з доданими до неї документами.

2. Гарант повинен розглянути вимогу кредитора разом з доданими до неї документами в установлений у гарантії строк, а у разі його відсутності — в розумний строк і встановити відповідність вимоги та доданих до неї документів умовам гарантії.

1. На гаранта покладається обов'язок після одержання вимоги кредитора (бенефіціара) негайно повідомити про це боржника. Невиконання гарантом цього обов'язку не позбавляє його права на зворотну вимогу до принципала (боржника). Проте, з урахуванням обставин справи не виключається відхилення вимог гаранта до принципала (якщо внаслідок неповідомлення гарантом принципала (боржника) виконання, здійснене гарантом, виявиться безпідставним). П. 2 ст. 8 Уніфікованих правил [369] покладає на гаранта обов'язок повідомити про отримання претензії (вимоги) також сторону, що інструктує.

2. Вимога (претензія) бенефіціара має бути розглянута в строк, передбачений в гарантії. Якщо цей строк в гарантії не встановлено, він має бути "розумним". На думку авторів, за основу при визначенні тривалості цього "розумного" строку слід визнати семиденний строк, що встановлений ч. 2 ст. 530 ЦК. Але відповідно до обставин справи цей строк може бути скоригований (переважно в бік збільшення).

Стаття 565. Право гаранта на відмову в задоволенні вимоги кредитора

1. Гарант має право відмовитися від задоволення вимоги кредитора, якщо вимога або додані до неї документи не відпо-

ч.

304

Стаття 563-566

відають умовам гарантії або якщо вони подані гарантові після закінчення строку дії гарантії.

  1. Гарант повинен негайно повідомити кредитора про віщовувід задоволення його вимоги.

  2. Якщо гарант після пред'явлення до нього вимоги кредитора дізнався про недійсність основного зобов'язання абопро його припинення, він повинен негайно повідомити про цекредитора і боржника.

Повторна вимога кредитора, одержана гарантом після такого повідомлення, підлягає задоволенню.

  1. Підставами відмови гаранта виконати вимогу кредитора (бенефіціара) є: 1) невідповідність вимоги або доданихдо неї документів за змістом або формою умовам гарантії;2) пред'явлення вимоги або доданих до неї документів післязакінчення строку дії гарантії; 3)невідповідність вимоги ч.2 та 3 ст. 563 ЦК.

  2. Відповідно до ст. 562 ЦК і з урахуванням умов гарантії гарант може нести відповідальність перед бенефіціа-ром (кредитором) і у випадках недійсності чи припиненняосновного зобов'язання. Але у випадку, коли бенефіціар(кредитор) пред'явив вимогу до гаранта, а гарант узнав пронедійсність або припинення зобов'язання, він (гарант) зобов'язаний негайно повідомити про це бенефіціара (кредитора) і боржника. Зобов'язання за гарантією у разі недійсності або припинення основного зобов'язання підлягаєвиконанню у разі пред'явлення повторної вимоги.

Стаття 566. Обов'язок гаранта