Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

в инною бездіяльністю) кредитора, розмір збитків та неустойки, ідо підлягають стягненню з боржника, відповідно зменшується. Формулювання "суд... зменшує" належить тлумачити як обов'язок суду, невиконання якого є підставою для скасування або зміни рішення суду. Разом з тим, слід визнати, що ч. 1 ст. 616 ЦК формулює і матеріально-правову норму.

3. Ч. 2 ст. 616 ЦК надає суду право зменшити розмір збитків та неустойки за певних умов. Порівняння ч. 2 ст. 616 ЦК з ч. 1 цієї ж статті, яка приписує суду зменшити розмір збитків, дає підстави для висновку про те, що в ч. 2 ст. 616 ЦК мова йде саме про право суду. Але орган правосуддя як суб'єкт публічного права не може розпоряджатись своїми правами на свій розсуд. Ці права суд зобов'язаний використати за наявності встановлених законом підстав та з урахуванням обставин справи. Зазначене право здійснюється судом за наявності таких підстав: 1) кредитор умисно або з необережності сприяв збільшенню розміру збитків, завданих порушенням зобов'язання; 2) кредитор не вжив заходів щодо їх зменшення. Раз у суду таке право є, ч. 2 ст. 616 ЦК слід тлумачити як таку, що формулює матеріально-правову норму вживати заходів щодо зменшення збитків та не здійснювати дій, які б призвели до збільшення розміру збитків.

Стаття 617. Підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання

1. Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

1. Правило ст. 617 ЦК про підстави звільнення від відповідальності особи, що порушила зобов'язання, слід тлумачити з урахуванням ч. 1 ст. 614 ЦК, що формулює загаль-

544

Статтябіб-617

ний принцип відповідальності за наявності вини. Із цього принципу випливає, що у випадках, коли порушення зобов'язання сталося внаслідок випадку або непереборної сили, боржник відповідальності не несе. В ч. 1 ст. 617 ЦК це правило сформульоване прямо. Разом з тим, ч. 1 ст. 617 ЦК не охоплює собою всіх випадків, коли боржник звільняється від відповідальності. Із ч. 1 ст. 614 ЦК слід зробити висновок про те, що на боржника не може бути покладено відповідальність за невиконання чи неналежне виконання свого зобов'язання, що сталося також внаслідок дій чи бездіяльності кредитора (в тому числі і таких, що не містять ознаки вини), які потягли за собою неможливість виконання боржником зобов'язання, зокрема внаслідок особливих якостей матеріалів чи засобів, наданих (переданих) кредитором.

  1. До категорії випадкового належить, зокрема, порушення зобов'язання, що спричинене зловмисними діямизлочинців, якщо боржник при цьому виявив належну дбайливість про виконання зобов'язання. В силу спеціальногоправила ч. 2 ст. 40 Закону "Про телекомунікації" [154] оператори, провайдери телекомунікацій не несуть майновоївідповідальності перед споживачами телекомунікаційнихпослуг, якщо порушення зобов'язання сталося внаслідок викрадення чи пошкодження зловмисниками лінійних та станційних споруд. Це правило звільняє названих суб'єктів відвідповідальності не тільки за наявності випадку (коли викрадення чи пошкодження зазначеного майна сталося за умов,коли оператор чи провайдер комунікацій виявили належнудбайливість про збереження майна), а і тоді, коли викрадення чи пошкодження майна пов'язане з неналежною дбайливістю оператора, провайдера про збереження майна. Несподіване погіршення стану здоров'я фізичної особи, щоздійснює дії на виконання зобов'язання (власного чи в силуправовідносин з боржником), також має кваліфікуватись яквипадок (простий), що звільняє боржника від відповідальності.

  2. До категорії випадку не належать, а отже, не виключають вини боржника, недодержання своїх обов'язків контрагентами боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних