Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

н я типових договорів можуть враховуватися судами. Але вони не можуть застосовуватися як правові норми при вирішенні спорів, пов'язаних з виконанням укладених договорів про охорону об'єктів.

Міністерство внутрішніх справ прямо не одержувало повноваження на затвердження Типового договору про організацію державної пожежної охорони МВС України на об'єктах [261}. В зв'язку з цим посилання в наказі Міністерства внутрішніх справ "Про затвердження Типового договору про організацію державної пожежної охорони МВС України на об'єктах" на Закон "Про пожежну безпеку" [59] та постанову Кабінету Міністрів "Про заходи для виконання Закону України "Про пожежну безпеку" [194] є не цілком коректним. Положення про Міністерство внутрішніх справ України, що було чинним на момент затвердження названого Типового договору, також не встановлювало повноваження цього Міністерства на видання такого роду нормативно-правових актів. З урахуванням викладеного юридичну чинність положень названого Типового договору можна поставити під сумнів. Однак з пояснення до Типового договору випливає, що Міністерство внутрішніх справ розглядає Типовий договір як обов'язковий (передбачається, що при укладенні конкретних договорів "за згодою сторін можуть погоджуватися інші питання"). Оскільки Міністерство внутрішніх справ не мало повноваження встановлювати права та обов'язки іншої сторони договору (власника об'єкта, що охороняється,), слід визнати, що положення Типового договору обов'язкові для управлінь і відділів Державної пожежної охорони, які укладають такого роду договори. Таким чином, положення Типового договору лише побічно впливають на майнові відносини між органами пожежної охорони і власниками об'єктів, що охороняються.

20. Нормативні договори про поставку нафтопродуктів. Договір на відпуск нафтопродуктів споживачам затверджено як додаток до Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і в організаціях України [290]. Навряд чи можна заперечити наявність у п'яти міністерств

Стаття630

і відомств, що затвердили названу Інструкцію, повноваження на її затвердження. За таких умов і названий Договір як додаток до Інструкції слід визнати таким, що має таку юридичну силу, яка визнається за ним Інструкцією. З п. 4.1.7.24 Інструкції слід зробити. Це не виключає відступ-лень від тексту названого Договору на підставі ч. З ст. 6 ЦК. Разом з тим Договір містить положення, які не повністю відповідають законодавству. Мова йде про п. 2.1-2.4 Договору, що передбачають обов'язкову попередню оплату нафтопродуктів, заборону відпуску нафтопродуктів у кредит, строки звірки та строки погашення заборгованості, виявленої за результатами звірки. Безумовно, сторони мають право включати до конкретного договору пункти, не передбачені нормативно затвердженим Договором, але не такі, що суперечать законодавству.

П. 15 Порядку поставок сільськогосподарським товаровиробникам нафтопродуктів, що закуповуються за рахунок коштів, виділених для централізованої закупівлі, з подальшою реалізацією їх сільськогосподарським товаровиробникам, які уклали договори на продаж зерна за державним замовленням, приписує укладати такі договори за формою відповідно до додатка до названого Порядку — Договору поставок нафтопродуктів в рахунок авансування державного замовлення і розрахунків за них шляхом поставок сільськогосподарської продукції в державні ресурси. Оскільки до компетенції Міністерства агропромислового комплексу відноситься організація продовольчого ринку і названий Порядок затверджено цим Міністерством і Міністерством економіки, слід дійти висновку про те, що згаданий Договір носить характер нормативно-правового акта, положення якого є обов'язковими. При укладенні конкретних договорів допускається відступлення від названого Договору. Положення цього Договору можуть також доповнюватися.

21. Нормативні договори в сфері транспорту. Зразковий договір про перевезення вантажів, автомобільним транспортом у місцевому і міжнародному сполученні спочатку був затверджений як типовий, що відповідало ст. 40 Статуту автомобільного транспорту [187]. Однак згодом до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Ук-

682

683