Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

в олевиявлення сторін) у тих випадках, коли сторони (чи їх повноважні представники) особисто зустрічаються з метою укласти договір і при зустрічі повністю завершують процедуру укладення договору. Виявлення при цьому лише однією зі сторін волі на укладення договору, якщо спеціальними правилами не встановлено інше, не має будь-якого самостійного цивільно-правового значення (не є юридичним фактом). Якщо ж воля належне виявлена двома (усіма) сторонами, має місце складний юридичний факт, який породжує відповідні зобов'язання і надає погодженому у формі, що вимагається законом, тексту договору значення індивідуального юридичного регулятора відносин між учасниками договору.

  1. Процес укладення договору ускладнюється, якщодоговір відповідно до закону чи за згодою сторін підлягаєнотаріальному посвідченню. При цьому волевиявлення сторіндля укладення договору недостатньо. Виявлена в письмовійформі сторонами воля на укладення договору як один складний юридичний факт повинна бути доповнена посвідченням договору нотаріусом (у публічній формі). Підставоюзобов'язання між сторонами при цьому буде юридичнийсклад, що включає в себе зустрічне вираження волі двома(усіма) учасниками договору як один складний юридичнийфакт, а також нотаріальне посвідчення договору.

  2. Проте, частіше, у процесі укладення договору виділяються окремі юридичні факти, які тягнуть кожен окремовстановлені цивільно-правові наслідки. До категорії такихюридичних фактів відноситься насамперед оферта. Оферта— це пропозиція укласти договір. Вона зазвичай полягає втому, що одна сторона направляє на адресу іншої проектдоговору. Будь-яка сторона майбутнього договору вправіскласти та направити на адресу другої сторони проект договору. Лише стосовно договору про іпотечний кредит та іпотечного договору установлено, що їх умови розробляє кре-дитодавець (частина друга ст. 2 Закону "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом таіпотечні сертифікати" [147]). Чинний Цивільний кодекс виходить із того, що оферта має адресуватись конкретній особі.Але допускається і публічна оферта. Так, реклама, якою б

Стаття 638-639

докладною вона не була, не може відповідно до чинного законодавства вважатися публічною офертою. Але не забороняється, щоб у рекламі або іншій пропозиції, адресованій невизначеному колу осіб, зазначалось на те, що в такий спосіб рекламодавець чи інша особа звертається до невиз-наченого кола осіб з офертою.

18. Оферта, а також зустрічні дії другої сторони, спрямовані на прийняття пропозиції укласти договір (акцепт), мають суворо визначене юридичне значення. Тому вони не повинні ототожнюватися з попереднім листуванням сторін, у тому числі і з протоколами про наміри, що підписуються сторонами. Іноді спеціальними нормами попереднє листування і надання необхідних документів передбачені як обов'язкові.

Стаття 639. Форма договору

  1. Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщовимоги щодо форми договору не встановлені законом.

  2. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі,він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорівне вимагалася.

  3. Якщо сторони домовились укласти у письмовій формідоговір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписаннясторонами.

  4. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідченнядоговору, щодо якого законом не вимагається нотаріальнепосвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

1. Стаття, що коментується, відповідно до заголовку повинна встановлювати вимоги до форми договорів. Але щодо форми договорів в цій статті встановлюється лише положення про право сторін на її вибір за умови, що вимоги стосовно форми не встановлені законом. Це означає, що форма договорів повинна відповідати ст. 205-208 ЦК та спеціальним положенням законів. Не порушуючи вимог законів, сторони вправі вибирати форму договору. Вибір

722

723