Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

н ачення її виду (штрафна, залікова, виключна, альтернативна).

3. Ч. 2 ст. 587 ЦК покладає на заставодавця, який володіє предметом застави, обов'язок замінити або відновити заставлене майно, якщо воно втрачене, зіпсоване, пошкоджене або знищене з вини заставодавця. Це правило не виключає виникнення у заставодавця такого ж обов'язку у разі випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета застави, як це передбачено ч. 2 ст. 580 ЦК. Втрата предмета застави тягне припинення права застави (п. 2 ч. 1 ст. 593 ЦК; ст. 28 Закону "Про заставу" [51]). Але зобов'язальні правовідносини між заставодавцем і заставодержате-лем, в межах яких заставодавець вправі вимагати заміни предмета застави, зберігаються. Слід також звернути увагу, що законодавець чітко не розмежовує і навіть ототожнює поняття втрати (ч. З ст. 587 ЦК), знищення (ч. 2 ст. 580 ЦК) та загибелі (абзац третій ст. 28 Закону "Про заставу") предмета застави.

Стаття 588. Наступна застава

  1. Наступна застава майна, що вже заставлене, допускається, якщо інше не встановлено попереднім договором застави або законом.

  2. Наступна застава майна не припиняє право заставипопереднього заставодержателя.

  3. Перший заставодержатель має переважне право переднаступними заставодержателями на задоволення своїх вимогза рахунок заставленого майна. Вимоги наступних заставо-держателів задовольняються в порядку черговості виникнення права застави, крім випадку, передбаченого частиною четвертою цієї статті.

  4. Якщо предметом застави є рухоме майно, заставодержатель зареєстрованої застави має переважне право на задоволення вимог із заставленого майна перед заставодержателями незареєстрованих застав та застав, які зареєстрованіпізніше. Заставодержателі, які зареєстрували заставу одногоі того ж майна в один день, мають рівні права на задоволеннявимог із заставленого майна.

Стаття 587-588

5. Заставодавець незареєстрованої застави зобов'язаний надати кожному із заставодержателів інформацію про всі попередні застави майна в обсязі, встановленому статтею 584 цього Кодексу. Заставодавець зобов'язаний відшкодувати збитки, що виникли у будь-кого із заставодержателів внаслідок невиконання ним цього обов'язку.

1. Ч. 1 ст. 588 ЦК формулює загальне правило, відповідно до якого допускається наступна застава майна, яке булопередане в заставу раніше. Обмеження щодо цього можутьвстановлюватися тільки законом і раніше укладеними договорами застави. Таке ж правило встановлене частиною першою ст. 18 Закону "Про заставу". Положення ст. 10 Закону"Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155], що підлягає переважному застосуванню передч. 1 ст. 588 ЦК і частиною першою ст. 18 Закону "Прозаставу", встановлює наступне. Якщо в Державному реєстріобтяжень рухомого майна немає відомостей про обтяженнявідповідного рухомого майна, наступне передання в заставурухомого майна всупереч попередньому договору заставиабо закону визнається чинним. Лише за наявності в Державному реєстрі запису про реєстрацію застави договір провстановлення наступної застави, що укладений всуперечпопередньому договору застави або закону, має бути визнаний недійсним на підставі ч. 1 ст. 215 і ч. 1 ст. 203 ЦК.

Наступна іпотека допускається лише за згодою попередніх іпотекодержателей, якщо інше не встановлено попереднім іпотечним договором (частина перша ст. 13 Закону "Про іпотеку" [146]). За відсутності згоди попереднього іпотекодержателя на передання предмета іпотеки в наступну іпотеку наступний іпотечний договір є недійсним (нікчемним), хоч би попередня іпотека і не була зареєстрована.

2. Наступні договори застави одного й того ж майна,якщо вони не визнаються законом або відповідно до закону недійсними, не впливають на заставні правовідносини,що виникли раніше. За загальним правилом, права попередніх заставодержателів на задоволення їх вимог за рахунок заставленого майна задовольняється переважно передвимогами наступних заставодержателів, якщо попереднязастава набула чинності щодо третіх осіб. Набуття заставою

398

399