Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

ц еві на пред'явлення вимоги про розірвання договору. Таке право дає виникнення у позичкодавця потреби у речі, що передана в користування за договором позички, у зв'язку з непередбаченими обставинами. Наявність такої підстави дає право позичкодавцеві вимагати розірвання договору позички незалежно від наявності умов, передбачених ч. 2 ст. 652 ЦК.

11. Відповідно до ч. З ст. 825 ЦК договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім'ї. Інша істотна зміна обставин не може бути підставою для пред'явлення наймодавцем вимоги про дострокове розірвання договору найма житла на підставі ст. 652 ЦК.

Стаття 653. Правові наслідки зміни або розірвання договору

1О у разі зміни договору зобов'язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо.

2„ У разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються.

З, У разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

4О Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

5. Якщо договір змінений або розірваний у зв'язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору.

Стаття 652-653

"І. Із ч. 1 та 2 ст. 653 ЦК випливає, що законодавець чітко розрізняє поняття зміни та розірвання договору, з одного боку, та поняття зміни та припинення зобов'язання, — з іншого. Зміна договору тягне за собою зміну змісту зобов'язань, які на цьому договорі грунтуються. Розірвання договору тягне припинення зобов'язань, що виникли на його підставі. Але це — найбільш загальні положення про зв'язок правових конструкцій, що розглядаються, та понять, що їм відповідають. Більш конкретні наслідки зміни або розірвання договорів визначаються спеціальними правилами стосовно окремих видів зобов'язань.

  1. При застосуванні ст. 653 ЦК слід враховувати, що їїзміст має неоднорідний характер: 1) ч. 1 та 2 стосуютьсявсіх підстав і способів зміни та розірвання договорів, передбачених ст. 651 і 652 ЦК, а також спеціальними правилами; 2) ч. З стосується лише зміни та розірвання договорівза згодою сторін або в судовому порядку (ч. 1,2 ст. 651ЦК); 3) ч. 4 застосовується лише у випадках зміни аборозірвання договору відповідно до ст. 651 ЦК та іншихспеціальних положень законів, що передбачають зміну аборозірвання договору не в" зв'язку з істотною зміною обставин, якщо такими спеціальними положеннями законів невстановлені особливості наслідків зміни або розірвання договорів (наслідки розірвання договору з підстав, передбачених ч. 1 ст. 652 ЦК або спеціальними правилами про змінуабо розірвання договору в зв'язку з істотною зміною обставин, визначаються відповідно до ч. З ст. 652 ЦК); 4) ч. 5застосовується тільки у випадках, передбачених ч. 2 ст. 651ЦК (якщо підставою зміни або розірвання договору булоістотне порушення договору однією із його сторін), а такожу випадках, коли договір змінюється або розривається напідставі спеціальних положень закону в зв'язку з порушенням договору однією із сторін.

  2. Ст. 653 ЦК не визначає моменту зміни або розірвання договору, а встановлює лише долю зобов'язання у зв'язкуіз зміною або розірванням договору. Момент розірванняабо зміни договору визначається ч. 5 ст. 188 ГК, якщо цепитання вирішується судом. В такому випадку договір вважається розірванням або зміненим з дня набрання чин-

798

799