Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

с уми індексації заборгованості за грошовим зобов'язанням (ст. 625 ЦК). При укладенні інших договорів застави слід прямо зазначати на забезпечення заставою обов'язку боржника щодо сплати суми індексації основної суми боргу. В іншому випадку задоволення вимоги про стягнення суми індексації за рахунок заставленого майна буде неможливим.

3. Під процентами, сплата яких відповідно до ст. 19Закону "Про заставу" [51] забезпечується заставою, розуміються проценти, що підлягають сплаті відповідно ст. 536ЦК, відповідно до зобов'язання позики (ст. 1048 ЦК), кредитного зобов'язання (ст. 1054 ЦК); проценти, що підлягають сплаті за товарний або комерційний кредит (ст. 693; ч.5 ст. 694; ст. 1057 ЦК)); проценти, передбачені ст. 625 ЦК.

  1. Ст. 19 Закону "Про заставу" обмежує види збитків,що можуть бути стягнені за рахунок заставленого майна. Уній прямо передбачена, що за рахунок заставленого майнастягуються збитки, заподіяні простроченням виконання. Алеч. 2 ст. 589 ЦК не містить таких обмежень. Будь-які збитки, завдані порушенням зобов'язання, що забезпечуєтьсязаставою, можуть бути відшкодовані шляхом звернення стягнення на заставлене майно, якщо договором застави не встановлено інше. Це правило, що випливає із ч. 2 ст. 589 ЦК,підлягає переважному застосуванню перед ст. 19 Закону"Про заставу". П. 5 частини другої ст. 22 Закону "Прозабезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]також передбачає задоволення за рахунок предмета обтяження "збитків, завданих порушенням боржником забезпеченого зобов'язання або умов обтяження".

  2. Спеціального аналізу потребує формулювання "намомент фактичного задоволення" ("на час виконання цієївимоги"), що міститься в ч. 2 ст. 589 ЦК, ст. 19 Закону"Про заставу", ст. 7 Закону "Про іпотеку" [146], ст. 22Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстраціюобтяжень". Воно означає, що за рахунок заставленого майна повинні бути задоволені вимоги заставодержателя в повному обсязі, який (обсяг) визначається не на момент звернення стягнення на заставлене майно, а на момент фактичного задоволення. Зокрема, в силу цього положення заста-водержатель має право на відшкодування за рахунок зас-

Стаття589

тавленого майна необхідних витрат на утримання заставленого майна, витрат на здійснення забезпеченої заставою вимоги. Під останнім видом витрат маються на увазі всі витрати, які здійснив заставодержатель у зв'язку зі зверненням стягнення на заставлене майно (сплата державного мита, оплата послуг нотаріуса, послуги адвоката тощо).

  1. Вказівка в ч. 2 ст. 589 ЦК і ст. 19 Закону "Прозаставу" на те, що обсяг вимог, що задовольняються зарахунок заставленого майна, повинен визначатися на момент фактичного задоволення, повинна розумітися такимчином, що до дня фактичного задоволення повинні нараховуватися проценти і пеня, передбачені законом або договором. Аналогічним чином і при присудженні до виконаннязобов'язання в натурі зобов'язання, за загальним правилом, з моменту набрання законної сили рішенням суду зобов'язання не припиняється, хоча право на стягнення реалізується у відповідних публічно-правових формах. Наявністьцих форм не виключає, за чинним законодавством нарахування процентів, пені і відшкодування збитків за період додня фактичного задоволення.

  2. При зверненні стягнення на заставлене майно існуютьосновні правовідносини (ті, що забезпечуються заставою) ідодаткові (забезпечуючі, заставні). Звернення стягнення назаставлене майно не тягне припинення ні забезпечуваногозаставою зобов'язання, ні заставних правовідносин. Звернення стягнення на заставлене майно не впливає на основне(забезпечуване заставою) зобов'язання. Закон не перешкоджає одночасному пред'явленню позову про присудження довиконання зобов'язання в натурі і про звернення стягненняна заставлене майно. Присудження до виконання основногозобов'язання в натурі не тягне його припинення з дня набрання законної сили рішенням суду і не виключає стягнення процентів, пені і збитків до дня фактичного задоволення.Разом з тим, пред'явлення зазначених двох вимог тягне обо-в*язок заставодержателя сплатити державне мито по кожній зних і нести інші судові витрати. Тому при пред'явленні позову про звернення стягнення на заставлене майно не слід одночасно пред'являти вимогу про присудження до виконанняв натурі зобов'язання, забезпечуваного заставою.

404

405