Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

А ле вони не тотожні. Так, якщо стосовно, наприклад, договору поставки (який визнається укладеним з моменту досягнення сторонами згоди з усіх істотних умов у формі, що вимагається законом) щодо цього не встановлюються будь-які особливості, то в його визначенні зазначається на те, що постачальник "зобов'язується передати" товар. У визначеннях реальних договорів, що передбачають для їх укладення передання речі, зазначається "передає".

  1. Беручи до уваги викладене, з моменту передання речівважаються або можуть вважатись укладеними такі договори: 1) купівлі-продажу (через формулювання — продавець"передає...", що міститься у ст. 655 ЦК поряд з формулюванням "зобов'язується передати"); 2) дарування (через формулювання — дарувальник "передає... майно" — ч. 1 ст.717 ЦК) у відповідних випадках; 3) договір зберігання (через формулювання "одна сторона (зберігач) зобов'язуєтьсязберігати річ, яка передана" — ч. 1 ст. 936 ЦК. Аналогічним є формулювання ч. 1 ст. 957 ЦК стосовно договорускладського зберігання); 4) договір ренти (через формулювання "одна сторона (одержувач ренти) передає..." — ч. 1ст. 731 ЦК); 5) договір довічного утримання, догляду (через формулювання "одна сторона (відчужувач) передає..."— ст. 744 ЦК); 6) договір управління майном (через формулювання "одна сторона (установник управління) передає..." — ст. 1029 ЦК); 7) договір позики (через формулювання "одна сторона (позикодавець) передає..." — ст. 1046ЦК); 8) договір банківського вкладу (через формулювання"одна сторона (банк), що прийняла..." — ч. 1 ст. 1058 ЦК); 9)договір факторингу (через формулювання "одна сторона (фактор) передає..." — ч. 1 ст. 1077 ЦК) у відповідних випадках.Разом з тим, Цивільний кодекс допускає можливість визнання сторонами на свій розсуд деяких видів договорів як реальних або консенсуальних. Це стосується договорів купівлі-продажу, дарування, зберігання, факторингу.

  2. Ознаки реального договору є в договорі перевезення,оскільки він визначається як такий, за яким перевізникзобов'язується доставити "довірений" йому відправникомвантаж (частина перша ст. 909 ЦК). Сформулювати конструкцію договору перевезення як реального законодавцю

Стаття640

вдалося завдяки тому, що він розділив відносини між транспортною організацією (особою, що надає послуги з перевезення) і відправником вантажу на дві частин: 1) перша з них одержала найменування зобов'язань, що виникають на підставі довгострокових договорів перевезень. До змісту цих зобов'язань включаються зобов'язання перевізника подати транспортні засоби під навантаження й зобов'язання відправника вантажу пред'явити вантаж для перевезення; 2) друга частина складає власне зобов'язання з перевезення, що виникає з того моменту, як вантаж "довірений" перевізнику. 7. В розділі II "Загальні положення про договір" Книги п'ятої Цивільного кодексу поняття набрання чинності вживається тільки в ч. 2 ст. 631. Спеціальні закони, за загальним правилом, також не використовують це поняття. Водночас, стали з'являтися винятки з цього правила. Ст. 983 ЦК і частина третя ст. 18 Закону "Про страхування" [132] встановлюють, що договір страхування набирає чинності з моменту внесення першого страхового платежу (це правило є диспозитивним). Очевидно, мається на увазі, що договір страхування є укладеним з моменту його підписання, а страхове зобов'язання страховика перед страхувальником виникає із зазначеного моменту набрання договору чинності. Визначення початку дії зобов'язання страхування вказівкою на момент внесення першого страхового платежу має тлумачитись з урахуванням правила визначення початку перебігу строків, встановленого ст. 253 ЦК. Строк дії договору страхування повинен встановлюватись в днях, місяцях або роках. Застосування для цього інших одиниць часу неможливе, оскільки це не передбачено законом і не випливає із суті зобов'язання страхування. Якщо строк обчислюється лише в зазначених одиницях, він підлягає обчисленню "з дня, наступного після того дня, з якого починається строк", тобто з нуля годин доби, яка йде після того дня, в який страхувальник вніс перший страховий платіж. З цього моменту настання страхового випадку тягне виникнення обов'язку страховика виплатити страхове відшкодування (страхову суму).

8. Договір автомобільного перевезення пасажира вважається укладеним з моменту придбання пасажиром квитка

726

727