Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

н а право проїзду (тобто укладення договору неможливо, поки не внесена плата за проїзд) і лише в окремих випадках він визнається укладеним з моменту посадки в автобус (ст. 52 Закону "Про автомобільний транспорт" [125]). Водночас встановлено, що договір перевезення пасажира набирає чинності з моменту посадки пасажира в автомобільний транспорт і діє до моменту висадки у пункті призначення.

Розмежування в законі понять укладення договору і набрання ним чинності стало наслідком того, що в науці і законодавстві не приділяється уваги проблемі генезису зобов'язання та прав і обов'язків сторін, що складають його зміст Але деякі зі стадій розвитку зобов'язання не можна не помітити. Одну з них невдало виділили вказівкою на момент набрання договором автомобільного перевезення чинності.

9. Якщо договір в силу закону або за згодою сторінпідлягає нотаріальному посвідченню, він вважається укладеним з моменту його нотаріального посвідчення. Договір,який підлягає державній реєстрації, вважається укладенимз моменту його державної реєстрації.

10. Реєстрацію договорів слід відрізняти від реєстраціїокремих видів майна, від реєстрації права власності на окремі види об'єктів права власності. Реєстрація (державнареєстрація) майна або прав на нього не впливає на визначення моменту, з якого договір вважається укладеним. Так,у Державному регістрі джерел іонізуючого випромінювання реєструються джерела іонізуючого випромінювання (Положення про Державний регістр джерел іонізуючого випромінювання і порядок оплати послуг з їх реєстрації [208]).Державній реєстрації підлягають трактори, самохідні шасі,самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні машини, тракторні причепи (Правила державноїреєстрації та обліку тракторів, самохідних шасі, самохіднихсільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, тракторних причепів [332]), автомобілі, автобуси та інші подібні транспортні засоби (Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпри-

Стаття640

чепів та мотоколясок [222]). Придбана громадянами вогнепальна гладкоствольна, нарізна, комбінована мисливська зброя, пневматична і холодна зброя підлягає реєстрації в органах внутрішніх справ за місцем проживання власника з одержанням дозволу на зберігання, носіння (п. 12.4 Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів [296]). Це — далеко не вичерпні правила про реєстрацію окремих.видів майна. Реєстрація майна в перелічених та інших випадках не впливає на момент укладення договору про відчуження та придбання такого майна, оскільки це не є реєстрацією відповідних договорів.

Реєстрації шляхом внесення до Державного реєстру підлягають повітряні судна (ст. 25 Повітряного кодексу [21]). Морські торговельні судна підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України; судна, що не підлягають реєстрації у зазначеному Реєстрі, реєструються у Судновій книзі України (ст. 26 КТМ [24]). Але відповідно до ч. 1 ст. 181 ЦК державній реєстрації підлягають права на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання. Державній реєстрації підлягають також права на нерухомість (ст. 182 ЦК) відповідно до правил, встановлених Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень". Реєстрації у відповідних державних реєстрах підлягають іпотека (ст. 4 Закону "Про іпотеку" [146]) і обтяження (ст. 11-13 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]). Але навіть тоді, коли стосовно певних видів договорів та певних видів майна передбачається державна реєстрація і договорів, що стосуються цого майна, і прав на це майно, — це- різні види реєстрації.

11. Зазвичай договори підлягають державній реєстрації відповідно до Тимчасового порядку державної реєстрації правочинів. Це стосується:

728

729