Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

н е виключати застосування правила ч. 2 ст. 651 ЦК, відповідно до якого істотне порушення договору є підставою для пред'явлення вимоги про його розірвання. Це залежить від того, як формулюються спеціальні підстави розірвання договору. Такі підстави можуть формулюватись в статтях закону, що спеціально присвячені встановленню підстав розірвання певного виду договорів (наприклад, ст. 727, ч. З ст. 730, ст. 739, 740, 755 ЦК). Тоді вони, як правила спеціальні, виключають застосування загального правила ч. 2 ст. 651 ЦК. Підстави розірвання договорів можуть формулюватись в статтях, що не присвячені спеціально їх встановленню, а лише передбачають санкції за певні порушення (наприклад, ст. 726, п. 4 ч. 2 ст. 768 ЦК). Вони не виключають застосування ч. 2 ст. 651 ЦК, оскільки вони лише містять положення, що є доповненнями або уточненнями правила ч. 2 ст. 651 ЦК стосовно відповідних видів договорів та певних випадків.

Не виключають застосування ч. 2 ст. 651 ЦК і спеціальні положення, присвячені розірванню договорів, якщо вони не формулюють підстав, за яких у сторони виникає право на розірвання договору, а лише передбачають, якими способами можуть встановлюватись такі підстави. Так, ст. 907 ЦК має заголовок "Розірвання договору про надання послуг". Але вона безпосередню не встановлює підстав, що породжують право сторони на розірвання договору, а лише передбачає, що право на розірвання договору, в тому числі і шляхом односторонньої відмови від договору, може встановлюватись Цивільним кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Такі положення не можуть кваліфікуватись як спеціальні правила, що виключають застосування ч. 2 ст. 651 ЦК.

Спеціальні правила про розірвання цивільно-правових договорів в судовому порядку, що виключають застосування ч. 2 ст, 651 цк

7. На цей час склався значний нормативний масив, що встановлює право сторони договору вимагати розірвання договору та захищати це право в судовому порядку. Нижче (п. 7-14 коментаря до ст. 651 ЦК) розглядаються підстави

Стаття651

розірвання договору з мотивів порушення його іншою стороною. Ці підстави виключають право сторони договору на його розірвання у випадках іншого істотного порушення договору (тобто, на підставі ч. 2 ст. 651 ЦК).

Низку підстав, що породжують право дарувальника вимагати розірвання договору дарування, встановлено ст. 727 ЦК. Такими є: 1) вчинення обдаровуваним умисного злочину проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей; 2) створення обдаровуваним загрози безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність; 3) недбале ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність, якщо це може призвести до знищення або істотного пошкодження згаданої речі.

Вимога про розірвання договору на підставі ст. 727 ЦК може бути пред'явлена за умови збереження дарунка, а у випадках, встановлених ст. 726 ЦК (при порушенні обдаровуваним обов'язку на користь третьої особи, покладеного на нього договором дарування), — і у разі незбереження дарунка. Виникає питання про те, як же може бути розірваний договір, якщо він (зобов'язання, що виникло на його підставі) уже виконаний (виконане). Але у питанні, сформульованому у такий спосіб, неправильно кваліфікуються обставини, за наявності яких можливе розірвання договору. Справа в тому, що виконання договору і зобов'язання дарування не вичерпується переданням дарувальником речі обдаровуваному. Такий договір і зобов'язання, що на ньому грунтується, є чинними, поки діють обов'язки обдаровуваного (заборони, встановлені для обдаровуваного), які прямо формулюються в ст. 725 ЦК або випливають із ст. 727 ЦК і невиконання (недодержання) яких є підставою для пред'явлення вимоги про розірвання договору.

8. Договір пожертви передбачає передання речей, зокрема, грошей для використання з певною метою (ч. 1 ст. 729 ЦК). Тому такий договір і зобов'язання, що грунтується на ньому, не припиняються до того моменту, поки предмет пожертви використовується чи повинен використовуватися для певної мети. Якщо використання предмета пожертви припинене (в зв'язку з споживанням, закінченням викори-

776

777