Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

л ивість взяти участь у конкурсі, що повинен проводитися в порядку повторного продажу об'єкта приватизації. Підставами визнання недійсними угод, укладених на конкурсі, є ті ж юридичні факти, які дають підстави для визнання недійсними угод, укладених на аукціонах з продажу об'єктів малої приватизації (ст. 20 Закону "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" [75]).

26. Відповідно до Положення про порядок здійсненняконкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації[336] організуються і проводяться конкурси з відбору зазначених осіб. Переможця конкурсу визначає конкурсна комісія, її рішення оформляється протоколом. Затвердженняпротоколу наказом Фонду державного майна або його регіонального відділення Положенням не передбачено. Протокол конкурсної комісії є підставою для укладення договорупро надання послуг радником органу приватизації. Переможець конкурсу вправі вимагати від органу приватизаціїукладення договору і подати позов про примушення йогодо цього. Положення не дає підстави для висновку про те,що таке ж право має орган приватизації.

Належне затверджений протокол конкурсної комісії про визначення переможця конкурсу на право проведення експертної оцінки та дооцінки об'єктів приватизації є підставою для укладення договору на проведення експертної оцінки між Фондом державного майна (його регіональним відділенням) і переможцем конкурсу (п. 21 Положення про конкурсний відбір експертів [278]).

27. Підставою укладення органом приватизації договоруіз зберігачем на відкриття рахунку в цінних паперах є результати конкурсу (затверджений Фондом державного майна протокол засідання конкурсної комісії). Оскільки претендент має право відкликати свою заяву про участь у конкурсі до закінчення терміну прийняття заяв (п. 4.5 Положення про проведення конкурсу з відбору зберігача Фондом державного майна України [305]), слід дійти висновкупро те, що затверджений протокол конкурсної комісії породжує обов'язок і органу приватизації і переможця аукціону укласти договір.

Стаття 650

28. Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпоратизації [340], яке затверджене спільним наказом Фонду державного майна, Антимонопольного комітету та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Це Положення вживає поняття "угоди, укладені на конкурсі". Проте слід визнати, що визначення переможця конкурсу і належне оформлення протоколу засідання конкурсної комісії породжує лише цивільно-правове зобов'язання між переможцем конкурсу та органом приватизації, в силу якого повинен бути укладений договір купівлі-продажу об'єкта приватизації. Порушення порядку проведення конкурсу, якщо це спричинило неправильне визначення переможця конкурсу, означає, що укладена в процесі конкурсу угода є недійсною. Тому орган приватизації має право відмовити у затвердженні результатів конкурсу без винесення судом відповідного рішення, якщо органом приватизації допущені перелічені в п. 7.5 Положення або інші істотні порушення правил підготовки та проведення конкурсу. В силу цивільно-правового зобов'язання, що виникає на підставі угоди, укладеної на конкурсі, переможець конкурсу вправі вимагати затвердження результатів конкурсу та укладення договору купівлі-прода-, жу об'єкта приватизації, хоча б результати конкурсу і не були затверджені органом приватизації. Такі вимоги повинні бути задоволені, крім випадків, коли орган приватизації подав зустрічний позов про визнання результатів конкурсу недійсними у зв'язку з допущеними порушеннями, які призвели до неправильного визначення переможця. В останньому випадку угода, укладена на конкурсі, визнається судом недійсною, що звільняє орган приватизації від обов'язку укласти договір купівлі-продажу об'єкта приватизації. У разі відмови переможця підписати запропонований органом приватизації договір переможець конкурсу не може бути примушений до укладення договору. В цьому випадку він лише втрачає право на повернення конкурсної гарантії (10 відсотків початкової ціни об'єкта приватизації), внесеної при поданні документів на участь у конкурсі (п. 1.1; 7.7 Положення).

762

763