Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

ч асткове відключення від джерел постачання (п. 18.2 названого договору [277]).

Стаття 539. Виконання альтернативного зобов'язання

1. Альтернативним є зобов'язання, в якому боржник зобов'язаний вчинити одну з двох або кількох дій. Боржник має право вибору предмета зобов'язання, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту.

  1. Альтернативні зобов'язання в роки формування ринкових відносин в Україні набули певного розвитку, особливо в зв'язку з незадовільним фінансовим станом багатьохюридичних осіб та суб'єктів підприємництва-фізичних осіб.Звичайним стало встановлення в договорах умови про те,що розрахунки за передані товари, виконані роботи чи надані послуги проводяться в грошовій формі або шляхомзустрічної поставки певних товарів. Зобов'язання може бутивизнане альтернативним за умови, якщо принаймні два варіанти дій на його виконання описані в договорі з достатнім рівнем формальної визначеності. Так, якщо одним ізспособів дій на виконання зобов'язання в договорі названепередання індивідуально визначеної речі або речей, визначених родовими ознаками, то в договорі повинні бути описані ці ознаки, а стосовно речей, визначених родовими ознаками, необхідне також зазначення на їх кількість (однакне виключається зазначення, наприклад, на те, що рибоконсервна продукція передається в асортименті на розсудсторони, яка її передає, за середньою ціною її продажу вмісяці, що передує місяцю, в якому здійснюється передання). Якщо в договорі формально визначено лише один варіант дій боржника на виконання зобов'язання, останнє неможе бути визнане альтернативним, а боржник не отримуєправа на вибір способу виконання.

  2. Право вибору варіанту виконання зобов'язання належить боржникові. Сторони не позбавлені права встановитив договорі умову про те, що вибір варіанту виконання належить кредиторові. При цьому треба передбачити такожспосіб сповіщення кредитором боржнику про вибраний ва-

Стаття 538-540

ріант виконання. Якщо це не визначено, кредитор може сповістити про вибраний варіант в будь-який спосіб, забезпечивши докази сповіщення, яке повинне відповідати звичаям ділового обороту.

3. Якщо договором передбачається, що варіант виконання альтернативного зобов'язання підлягає погодженню сторонами, то до такого погодження договір вважається неук-ладеним. В разі непогодження цієї умови, якщо сторони недомовились про передання спору на вирішення суду, сторона, що виконала зустрічне зобов'язання, вправі вимагатиповернення виконаного на підставі ст. 1212 ЦК. У сфері діїГосподарського кодексу [32] договір, що передбачає погодження варіанту виконання зобов'язання, визначеного в договорі як альтернативного, слід кваліфікувати як попередній,що дає будь-якій стороні право передати на розгляд судуспір про погодження варіанту виконання як переддоговір-ний(ч. Зет. 182 ГК).

4. Численні правила Цивільного кодексу та інших законів надають кредиторові право вибору вимог, які він можепред'явити до боржника (наприклад, ст. 678 ЦК).

Стаття 540. Виконання зобов'язання, в якому беруть участь кілька кредиторів або кілька боржників

1. Якщо у зобов'язанні беруть участь кілька кредиторів або кілька боржників, кожний із кредиторів має право вимагати виконання, а кожний із боржників повинен виконати обов'язок у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

1. У ст. 540 ЦК законодавець в силу специфіки нормативного матеріалу, що тут викладається, змушений був повернутися до розуміння зобов'язання, що випливає із ст. 509 ЦК, і бездоганно коректно оперує тут поняттями "зобов'язання", "кредитор", "боржник". Закон допускає існування на стороні і боржника, і кредитора множинності осіб. Якщо це має місце, то зобов'язання, за загальним правилом, є частковим (інше може бути передбачено актами цивільного законодавства або договором). Часткове зобов'я-

228

229