Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

1 8. Порушення продавцем права покупця на інформацію про товар дає право покупцеві за договором роздрібної купівлі-прОдажу відмовитись від договору та вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми, відшкодування збитків і майнової шкоди (ч. З ст. 700 ЦК). Але порушення, якого припустився продавець, не позбавляє його права на підставі п. 6 ст. З і ст. 1212 ЦК вимагати повернення товару, який було передано за договором покупцеві, як безпідставно набутого.

19о Реалізація покупцем свого права на відмову від договору роздрібної купівлі-продажу на свій розсуд до пере-дання йому товару (ч. З ст. 702 ЦК) не позбавляє його права вимагати повернення грошової суми, раніше сплаченої за товар, на підставі п. 6 ст. З і ст. 1212 ЦК як безпідставно набутої продавцем.

20. Спеціальні правила щодо розрахунків між сторонами договору ренти при його розірванні, встановлені ст. 741 ЦК, виключають застосування до відносин між сторонами загальних правил ч. 4 і 5 ст. 653 ЦК. Але ч. 2 і 3 ст. 741 ЦК при правозастосуванні за умови відповідного роз'яснення Пленуму Верховного Суду України повинні бути дещо ско-риговані на підставі п. 6 ст. З ЦК та шляхом застосування за аналогією ст. 1212 ЦК. Якщо відповідно до договору ренти одержувач ренти передав платникові ренти майно безоплатно, за одержувачем ренти слід визнати право вимагати від платника ренти не тільки виплати річної суми ренти, а і повернення переданого майна (встановлене ч. 2 ст. 741 ЦК правило ущемлює інтереси одержувача ренти, який передав майно значної вартості безоплатно, але не має права вимагати його повернення у разі розірвання договору).

Ч. З ст. 741 ЦК ущемлює інтереси платника ренти, який один раз уже оплатив майно, передане за договором ренти, і в зв'язку з розірванням договору несе обов'язок ще раз оплатити це майно порад з обов'язком сплатити річну суму ренти. Тому при застосуванні ч. З ст. 741 ЦК на підставі п. 6 ст. З ЦК слід відмовитись від застосування положення про обов'язок платника ренти сплатити вартість майна, переданого відповідно до такого договору, у разі його розірвання.

Стаття653

21. Зважені правила про наслідки розірвання договорудовічного утримання встановлені ст. 756 ЦК. Якщо договіррозірвано у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем своїх обов'язків, набувач зобов'язанийповернути у власність відчужувача набуте за договором довічного утримання майно. Витрати, зроблені набувачемвідповідно до договору, поверненню не підлягають.

У разі розірвання договору довічного утримання у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишили за набувачем право власності на частину майна, отриманого ним за договором, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належне виконував свої обов'язки. Із цього правила ч. 2 ст. 756 ЦК слід зробити висновок про те, що в решті випадків розірвання договору довічного утримання на вимогу набувача відчужувач має право вимагати повернення йому майна, переданого набувачеві за договором довічного утримання.

22. При припиненні договору найму з будь-яких підставст. 785 ЦК покладає на наймача обов'язок негайно повернути річ, що була предметом договору найму, наймодавцевіі встановлює санкцію за порушення цього обов'язку. Але жпитання про право наймача, який здійснив оплату, вимагати повернення грошової суми, сплаченої в порядку попередньої оплати користування річчю за період після припинення договору до спливу строку користування річчю, заякий була внесена плата, в ст. 785 ЦК не йдеться. Ця грошова сума підлягає стягненню з наймача на підставі ст.1212 ЦК. У випадках, передбачених ст. 785 ЦК, а також ст.766 ЦК (коли наймодавець не передає наймачеві майно),768 ЦК (коли наймодавець передав наймачеві річ з гарантією якості, але були виявлені недоліки речі), 769 ЦК (призміні або розірвання договору у зв'язку з неповідомленнямнаймодавцем наймача про права третіх осіб на річ), ч. З ст.776 ЦК (коли наймодавець не виконує обов'язку щодо капітального ремонту предмета найму), застосовуються правила цих статей, що надають наймачеві право на стягненнязбитків. Попередня о.плата користування річчю, внесенанаймачем за період після розірвання договору, стягується у

806

807