Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 39

Право інтелектуальної власності

На винахід, корисну модель,

Промисловий зразок

Винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційне найменування, географічне зазначення визнаються об'єктами промислової власності. Але Цивільний кодекс цей останній термін не вживає і не формулює положень, що були б єдиними для названих об'єктів промислової власності. Не формулюють їх і інші акти законодавства України. Разом з тим належить враховувати, що такі загальні положення є в міжнародно-правових актах, зокрема в Паризькій конвенції про охорону промислової власності.

Праву на винахід, корисну модель та промисловий зразок присвячені закони "Про охорону прав на винаходи і

57

Глава 39

к орисні моделі" [128] та "Про охорону прав на промислові зразки" [55].

Стаття 459. Придатність винаходу для набуття права інтелектуальної власності на нього

  1. Винахід вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим, має винахідницький рівень і придатний для промислового використання.

  2. Об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології.

  3. Законом можуть бути встановлені продукти та процеси,які не є придатними для набуття права інтелектуальної власності на них відповідно до цієї статті.

  1. Винахід і корисна модель визначаються в ст. 1 Закону"Про охорону прав на винаходи та корисні моделі" як результат інтелектуальної діяльності людини в будь-який сферітехнології.

  2. Об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини ітварини тощо), спосіб (зокрема, процес у будь-якій сферітехнолога), а також застосування раніше відомого продуктучи способу за новим призначенням.

  3. Не можуть отримати правову охорону як винаходиоб'єкти, що не відповідають визначенню винаходу, зокрема відкриття, наукові теорії, математичні методи; методиорганізації та управління господарством; плани, умовні позначення, розклади, правила; методи виконання розумовихоперацій; комп'ютерні програми (це — об'єкт авторськогоправа); результати художнього конструювання (це — об'єктправа на промисловий зразок); топографії інтегральнихмікросхем (права на топографії інтегральних мікросхем захищаються відповідно до спеціального закону).

  4. Умовами патентоздатності винаходу є новизна, винахідницький рівень і промислова придатність. Винахід визнається новим, якщо він не є частиною рівня техніки. Рівеньтехніки включає відомості, які стали загальнодоступними усвіті до дати подання заявки до Державного департаменту

Стаття 459-460

або до дати пріоритету (якщо він заявлений). Ознака новизни вважається відсутньою, якщо раніше іншою особою була подана аналогічна заявка. На визнання винаходу новим не впливає розкриття інформації про нього винахідником чи особою, що прямо чи опосередковано отримала від винахідника таку інформацію протягом 12 місяців до дати подання заявки до Державного департаменту (до дати пріоритету, якщо його заявлено).

  1. Винахідницький рівень визнається наявним, якщо дляфахівця зміст винаходу не є очевидним. При цьому попередньо подані іншими особами заявки, за якими не виданопатенти, не враховуються.

  2. Винаходом може бути визнане тільки таке технічнерішення, яке може бути використане в промисловості або віншій сфері діяльності.

  3. Правова охорона надається винаходу, що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності та моралі.

Стаття 460. Придатність корисної моделі для набуття права інтелектуальної власності на неї