Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

П ри затвердженні Тимчасового положення про Національну систему масових електронних платежів [327] Національний банк як додатки до нього затвердив цілу низку текстів договорів: 1) договір про вступ до Національної системи масових електронних платежів; 2) договір про проведення взаєморозрахунків у НСМЕП між Розрахунковим банком і банками-членами НСМЕП; 3) договір про обслуговування розрахунковими картками в НСМЕП між проце-синговим центром і банком; 4) договір про видачу платіжної картки НСМЕП і розрахункове обслуговування фізичної особи; 5) договір про видачу корпоративної платіжної картки НСМЕП та її розрахункове обслуговування; 6) договір на обслуговування платіжних карток НСМЕП. Перелічені договори в більшості називаються зразками (п. 10, 17 розділу VIII; п. 2 розділу IX названого Тимчасового положення). Разом з тим зазначається на те, що конкретні договори повинні базуватися на нормах цього Тимчасового положення (до таких норм відносяться й ті, що сформульовані в додатках до цього Положення) і не повинні їм суперечити (п. 2 розділу XVII Тимчасового положення). У примітках до всіх перелічених договорів зазначається також на право сторін встановлювати й інші умови, що не суперечать чинному законодавству. Отже, названим договорам надається диспозитивне значення.

Як додатки до Інструкція про міжбанківський переказ грошей в Україні в національній валюті [367] Національним банком затверджені такі договори: 1) Договір на розрахунково-касове обслуговування з відкриттям кореспондентського рахунку; 2) Договір на інформаційно-касове обслуговування в системі електронних платежів Національного банку України; 3) Договір на інформаційно-розрахункове обслуговування в системі електронних платежів Національного банку України (за умови роботи банку з використанням внутрібанківської платіжної системи); 4) Договір про надання послуг системою електронної пошти Національного банку України; 5) Договір про використання криптографічних засобів захисту інформації в інформаційно-обчислювальній мережі Національного банку України; 6) Договір на встановлення кореспондентських відносин. Ці договори

Стаття630

також затверджені в межах повноважень Національного банку, встановлених ст. 7 і 56 Закону "Про Національний банк України" [103], Тому юридичне значення цих договорів повинне бути визнано таким, яке їм надає Національний банк. Зі змісту Інструкції про міжбанківський переказ грошей в Україні, зі змісту перелічених нормативних договорів, особливо з приміток до них, випливає: 1) перелічені договори є нормативно-правовими актами; 2) відступлення в конкретних договорах від норм, сформульованих у договорах, затверджених Національним банком, допустимі. На це прямо зазначається в примітках до перелічених нормативних договорів.

Низка нормативних договорів затверджена як додатки до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій [362]. Всі ці названі договори є зразками. Сторони не обмежені в праві відступати від їх положень, якщо при цьому не порушуються вимоги актів цивільного законодавства.

19. Нормативні договори у сфері охорони та пожежної безпеки. Абзац четвертий п. З Положення про Державну службу охорони при Міністерстві внутрішніх справ [242] покладає на Державну службу охорони при МВС завдання "розробки ... типових договорів ... та інших документів, що регламентують виконання охоронних функцій". Задача "розробки", при буквальному тлумаченні не повинна розумітися як "повноваження затверджувати" (типові договори). Проте Головне управлінь Державної служби охорони завдання розробки типових договорів стало тлумачити як надання повноваження затверджувати типові договори. Тому, слід погодитися з висновком про те, що Типовий договір на охорону об'єктів підрозділами Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ з додатками [263] і Типовий договір на централізовану охорону квартир громадян підрозділами Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ з додатками не мають сили нормативно-правових актів. їх положення є обов'язковими тільки для управлінь, відділів, відділень Державної служби охорони. При вирішенні переддоговірних спорів положен-

680

681