Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

р ушила, або вимагати відшкодування збитків. Але і стосовно господарських зобов'язань є чинними положення Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155], що не допускають поширення обтяжень рухомого майна на третіх осіб, якщо такі обтяження не зареєстровані у Державному реєстрі.

8. Цивільний кодекс не передбачає прямо примушення до виконання зобов'язання в натурі шляхом покладення на боржника обов'язку передати речі, визначені родовими ознаками. Проте, немає підстав для висновку про те, що кредитор позбавляється можливості захищати своє право шляхом пред'явлення такої вимоги. Заборони на пред'явлення кредитором такої вимоги до боржника немає. Що стосується загального підходу законодавця до такого роду питань, то він випливає із ч. 4 ст. 22 ЦК: навіть в порядку відшкодування збитків допускається покладення на боржника обов'язку передати речі, що визначені родовими ознаками. Тому і примушення до виконання зобов'язання передати речі, визначені родовими ознаками, є припустимим. Інша справа, що у разі неприйняття заходів щодо забезпечення позову виконання рішення суду може стати неможливим із-за відсутності у відповідача речей, визначених відповідними родовими ознаками.

Стаття 621. Виконання зобов'язання за рахунок боржника

1. У разі невиконання боржником для кредитора певної роботи чи ненадання йому послуги кредитор має право виконати цю роботу власними силами або доручити її виконання чи надання послуги третій особі і вимагати від боржника відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання.

1. Законодавець виходить із того, що принцип реального виконання зобов'язань може доводитись до примушення боржника до виконання певної роботи чи надання певної послуги, хоч це прямо і не передбачено. Це погоджується з ст. 76 Закону "Про виконавче провадження" [100], яка пе-

Стаття 620-622

редбачає застосування штрафних санкцій до боржника, який не виконав вимогу державного виконавця вчинити певні дії. Але після невиконання повторної вимоги державного виконавця про вчинення певних дій у встановлений строк передбачається не примушення боржника до виконання цих дій, а організація виконання судового рішення покладається на державного виконавця відповідно до повноважень, наданих йому законом, а з боржника стягується двократний розмір витрат на проведення виконавчих дій. Проте, зазначена стаття стосується виконання судових рішень у немайнових справах, до яких справи про примушення до виконання роботи чи надання послуг не належать.

2. Враховуючи викладене, ст. 621 ЦК встановлює, що у разі невиконання боржником для кредитора певної роботи чи ненадання йому послуги кредитор має право виконати цю роботу власними силами або доручити виконання роботи чи надання послуги третій особі та вимагати відшкодування збитків. Інше може бути встановлено актами цивільного законодавства, договором або випливати із суті зобов'язання.

Стаття 622. Відповідальність і виконання зобов'язання в натурі