Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з астереження про те, що в договорі застави повинна міститися умова про розмір забезпечення заставою таких вимог. Зазвичай у договорах застави повинна міститися умова про розмір забезпечуваної заставою вимоги (ч. 1 ст. 584 ЦК). Оскільки визначити розмір майбутньої вимоги може бути неможливо, законодавець спеціально передбачив, що в цьому випадку в договорі застави.повинна міститися умова про розмір забезпечення. Умова про розмір забезпечення майбутньої вимоги є для такого роду договорів застави істотною, як і умова про розмір забезпечуваного зобов'язання для інших договорів застави.

6. Забезпечувана заставою майбутня вимога має бути належно індивідуалізована в договорі застави, але закону не буде суперечити визначення в договорі застави рухомого майна лише видових ознак забезпечуваної заставою майбутньої вимоги (за умови, що буде визначено розмір забезпечення). На думку авторів, допустимо, щоб одним договором застави забезпечувалося кілька майбутніх вимог одного чи кількох видів, зазначених у договорі застави.

Стаття 574. Підстави виникнення застави

1„ Застава виникає на підставі договору, закону або рішення суду.

2. До застави, яка виникає на підставі закону, застосовуються положення цього Кодексу щодо застави, яка виникає на підставі договору, якщо інше не встановлено законом.

1. Підставою виникнення застави зазвичай є договір застави. Проте, неправильним було б стверджувати, що з моменту укладення договору виникає весь комплекс заставних правовідносин — як зобов'язальних, так і речових. Див. про це коментар до ст. 585 ЦК. Договір застави підпорядковується загальному правовому режиму, встановленому для цивільно-правових договорів. Оскільки договір застави є двостороннім правочином, до нього застосовуються норми цивільного законодавства про правочини, в тому числі й правила про визнання правочинів недійсними та про нікчемні правочини.

Стаття 573-574

  1. Заставні правовідносини можуть виникнути також усилу закону. В частині другій ст. 4 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155] обтяження (застава — це різновид обтяжень), що виникаютьна підставі закону або договору, називаються публічними.Це загальне положення суперечить спеціальним правиламчастини першої ст. 37 названого Закону, що називає видипублічних обтяжень. Тому відносини між заставодавцем ізаставодержателем з приводу застави, що виникли на підставізакону чи судового рішення в забезпечення цивільно-правових вимог, завжди є цивільно-правовими (крім правовідносин щодо податкової застави).

  2. Новий Цивільний кодекс передбачає значне розширення кола випадків, коли застава виникає безпосередньо іззакону незалежно від волі сторін, які вступили в зобов'язання, що забезпечується заставою. Право застави на товар,який продано в кредит, належить продавцеві з моментупродажу товару до його (товару) оплати (ч. 6 ст. 694 ЦК).Відповідно до ст. 694 ЦК продаж товарів в кредит можездійснюватись з відстроченням або розстроченням платежу.Ця стаття не перешкоджає продажу товарів в кредит юридичним особам, що відповідає ч. 6 ст. 265 ГК, яка передбачає реалізацію суб'єктами господарювання негосподарюю-чим суб'єктам товарів на підставі договорів купівлі-прода-жу та застосування до відносин поставки, не врегульованихцим Кодексом, відповідних положень Цивільного кодексупро договори купівлі-продажу. Разом з тим, на договори зучастю покупців-юридичних осіб не можуть поширюватись Правила торгівлі у розстрочку [206]. В силу юридичного факту — передання товару продавцем покупцеві виникає заставне зобов'язання між цими сторонами. В межахцього зобов'язання продавець (заставодержатель) отримуєвесь комплекс прав, встановлених законодавством щодо застави, в тому числі і право звернення стягнення на предметзастави (за наявності умов, передбачених ч. 2 ст. 590 ЦК).Але і в цьому випадку речові права щодо третіх осіб нарухоме майно, що було предметом договору купівлі-продажу і стало предметом застави, виникають на підставі реєстрації застави в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

326

327