Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 38-39

будь-якою особою без одержання дозволу від автора, наукової установи, в зв'язку з роботою, в якій було зроблене наукове відкриття, чи іншої особи. Це відповідає і міжнародному праву, шо не передбачає охорони права на відкриття як на об'єкт інтелектуальної власності. Проте слід враховувати, шо Конвенція, що засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності [9] в зміст поняття "інтелектуальна власність" включає і права, що відносяться до відкриттів (ст. 2). Правда, ця Конвенція не формулює положень щодо змісту права інтелектуальної власності, а лише вирішує організаційні питання діяльності Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

2. Розуміння категорії відкриття передбачає наявність спеціальних знань. Так, в Державний реєстр відкриттів Союзу РСР були внесені такі відкриття, як відкриття явища вулканічної діяльності на Місяці, відкриття закономірності кристалізації (синтезу) алмазу із вуглецю. Це мало що говорить юристу, що не має спеціальних знань. Тому треба враховувати, що Положення про відкриття, винаходи та раціоналізаторські пропозиції, шо було чинним в Союзі РСР, не визнавало географічних, археологічних, палеонтологічних відкриттів, відкриттів родовищ корисних копалин, відкриттів у галузі суспільних наук. Неможливість визнання таких відкриттів об'єктами права інтелектуальної власності випливає також із ст. 457 ЦК.

Стаття 458. Право на наукове відкриття

  1. Автор наукового відкриття має право надати науковомувідкриттю своє ім'я або спеціальну назву.

  2. Право на наукове відкриття засвідчується дипломом таохороняється у порядку, встановленому законом.

1. Стаття, що коментується, встановлює лише одне право автора відкриття — право присвоєння науковому відкриттю свого імені або спеціальної назви. Але це — не єдине право автора відкриття. Автор отримує також немайнове право на визнання його автором відкриття, а також інші немайнові права, що встановлені ч. 1 ст. 423 ЦК.

Стаття457

  1. Ст. 458 ЦК передбачає засвідчення права на науковевідкриття дипломом. В 1978 р. було підписано Женевськийдоговір про міжнародну реєстрацію наукових відкриттів. ВУкраїні правила щодо реєстрації наукових відкриттів не встановлювались. Не встановлювався і порядок видачі дипломів,шо засвідчують право на наукове відкриття. Це пов'язанеперш за все з тим, шо наукові відкриття робляться дужерідко. Тому, коли в Україні в дев'яності роки двадцятогостоліття проводилось оновлення законодавства про інтелектуальну власність, правове регулювання відносин щодо наукових відкриттів не змінювалось.

  2. Заявку на відкриття слід подати до Державного департаменту інтелектуальної власності, який і повинен провести експертизу, за наявності підстав — видати диплом.

  3. Ст. 458 ЦК не закріплює прямо за авторами відкриттівправа на винагороду. В Україні є чинним Положення провідкриття, винаходи і раціоналізаторські пропозиції в частині, що встановлює право авторів відкриттів на винагороду. Правда, прямо розмір винагороди, що встановлений цимПоложенням, застосовуватись не може в зв'язку з тим, щов Україні не знаходяться в обігу карбованці Союзу РСР.