Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

к и Крим, органу місцевого самоврядування, його (договору) зміст має відповідати зазначеному акту. Це правило є чинним і тоді, коли такий акт є обов'язковим для обох сторін договору, і тоді, коли він є обов'язковим для однієї сторони. 2. Особливості укладення договору на підставі обов'язкового акта відповідних органів полягають в можливості спонукання сторони, яка ухиляється від укладення договору, до його укладення. При виникненні розбіжностей при •укладенні договору на підставі обов'язкового акта можливе передання переддоговірного спору на вирішення суду (ч. 1 ст. 649 ЦК; ч. 7 ст. 181, ст. 187 ГК [32]).

Стаття 649о Вирішення переддоговїрних спорів

1. Розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються судом.

2„ Розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору не на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, можуть бути вирішені судом у випадках, встановлених за домовленістю сторін або законом.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 649 ЦК судом вирішуються переддоговірні спори, якщо договір укладається на підставі обов'язкового для сторін (сторони) акта державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. В інших випадках переддоговірні спори вирішуються судом, якщо це передбачено законом або домовленістю сторін. Відповідно до ч. 1 ст. 187 ГК судом вирішуються спори, що виникають при укладенні господарських договорів, якщо їх укладення є обов'язковим для обох або однієї сторони договору, зокрема, якщо виконавець за договором в установленому законом порядку визнаний монополістом на певному ринку товарів, робіт, послуг (ч. 7 ст. 181 ГК).

2. Можливості встановлення домовленістю сторін умови про вирішення судом переддоговірного спору не обмежу-

746

Стаття 648-649

ються. Така домовленість може бути включена до змісту попереднього договору. Вона може бути досягнута на будь-якій стадії укладення договору.

  1. Механізм вирішення розбіжностей, що виникають приукладенні договорів, та передання переддоговірних спорівна вирішення суду встановлений ст. 181 ГК стосовно господарських договорів. Цивільний кодекс такого не встановлює. Оскільки розбіжності, які виникають при укладенні договорів, необхідно в певний спосіб зафіксувати,доцільно було б і при укладенні договорів, на які не поширюється чинність Господарського кодексу, використовувати відповідні положення Господарського кодексу.

  2. Відповідно до ч. 4 ст. 181 ГК за наявності запереченьщодо окремих умов договору сторона, яка одержала проектдоговору, складає протокол розбіжностей. Про його складення робиться застереження в тексті проекту договору.Проект договору підписується стороною, яка його одержала, і надсилається іншій стороні разом з двома підписаними нею примірниками протоколу розбіжностей. Строк длянадіслання підписаного договору з двома примірникамипротоколу розбіжностей — двадцять днів. Порушення цього строку дає право стороні, яка надіслала проект договору,вимагати спонукання іншої сторони до укладення договору, якщо на цю сторону покладається обов'язок укластидоговір. В інших випадках порушення зазначеного строкуозначає, що підписаний проект договору разом з двома примірниками протоколу розбіжностей є новою пропозицієюукласти договір (офертою).

  3. На сторону, яка одержала протокол розбіжностей, ч.5 ст. 181 ГК покладає обов'язки в двадцятиденний строкрозглянути протокол розбіжностей, вжити заходів до врегулювання розбіжностей з іншою стороною та включитидо договору всі прийняті пропозиції. Вжиття заходів доврегулювання розбіжностей зазвичай оформляється шляхом підписання протоколу розбіжностей з застереженням"з протоколом погодження розбіжностей" та надісланнястороні, що склала протокол розбіжностей, одного примірника підписаного протоколе розбіжностей та двох примірниківпідписаного протоколу погодження розбіжностей. Якщо у

747