Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

в такому випадку може бути відповідно до ст. 41 Закону "Про нотаріат" [52] посвідчений будь-яким нотаріусом незалежно від місця знаходження майна. Нотаріальне посвідчення договору застави, звичайно ж, означає, що законність договору перевіряв юрист, що має відповідну кваліфікацію. Але президія Вищого арбітражного суду свого часу роз'яснила, що сам по собі факт нотаріального посвідчення договору застави не виключає можливості визнання його недійсним чи неукладеним, якщо для цього є матеріально-правові підстави. Це роз'яснення відображає практику, що склалася та зберігається. Щодо неукладеного договору див. п. З коментаря до ст. 215 ЦК і коментар до ст. 638 ЦК.

6. Про державну реєстрацію іпотеки див. п. 20 коментаря до ст. 593 ЦК.

7. Реєстрація застав рухомого майна здійснюється в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (далі — Державний реєстр) відповідно до ст. 46 Закону "Про забезпеченнявимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]. КабінетМіністрів відповідно до доручення, яке дане йому названим Законом, затвердив Порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна [253]. До початку веденняДержавного реєстру обтяжень рухомого майна реєстраціязастави рухомого майна здійснюється в Державному реєстрізастав рухомого майна. Після початку діяльності Державного реєстру обтяжень рухомого майна ведення Державного реєстру застав рухомого майна припиняється, а записиіз Державного реєстру застав рухомого майна будуть перенесені до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

8. З метою стимулювання реєстрації обтяжень, в тому числі і застав, встановлено (п. 4 розділу IX "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень"), що незареєстровані обтяження (в тому числі і застави) рухомого майна, які було встановлено до набрання чинності названим Законом (до 1 січня 2004 p.), можуть бути зареєстровані відповідно до цього Закону протягом ЗО днів з дня початку діяльності Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі дотримання цієї умови відповідне обтяження набуває пріори-

374

Стаття577

тет з дня його виникнення, а також набирає чинності у відносинах з третіми особами згідно з названим Законом.

9. Реєстрація застав рухомого майна не є обов'язковою.Але відсутність реєстрації означає, що застава є чинноюлише у відносинах між заставодавцем та заставодержате-лем. Будь-яких прав на переважне задоволення своїх вимогза рахунок заставленого майна перед третіми особами-кре-диторами заставодавця (боржника) заставодержатель неза-реєстрованої застави не отримує. Такі права він отримуєтільки із факту реєстрації застави в Державному реєстрі(ст. 12 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень"), якщо інше не встановлено цим Законом.

  1. Названий Закон встановлює правила про пріоритетобтяжень, в тому числі застав. Пріоритет надається зареєстрованим обтяженням (заставам) над незареєстрованими.Пріоритет зареєстрованих обтяжень визначається у черговості їх реєстрації. Стосовно кожного із цих випадків вчастині першій ст. 14 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" зроблено застереження"якщо інше не встановлено цим Законом". Це слід тлумачити таким чином, що наступна застава шляхом реєстраціїлегалізується, хоч би вона суперечила ч. 1 ст. 588 ЦК:наступна зареєстрована застава, яка суперечить цьому положенню Цивільного кодексу, може бути визнана судомнедійсною лише за умови, що була зареєстрована попередня застава. Наступна зареєстрована застава має пріоритетнад незареєстрованою попередньою заставою, хоч би наступна застава суперечила ч. 1 ст. 588 ЦК. Цей висновокгрунтується на частині другій ст. 12 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень".

  2. Правила про пріоритет незареєстрованих застав невстановлені. Але такий пріоритет випливає із ч. З ст. 588ЦК, що встановлює переважне право попередніх заставо-держателів перед наступними.

  3. Реєстрація обтяжень рухомого майна, в тому числі ізастав, здійснюється на підставі заяви обтяжувача (заставо-держателя), в якій повинні бути зазначені відомості прообтяжувача (заставодержателя) і боржника (заставодавця),

375