Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

17 А. Г. Ярема, т. 2

513

II

Глава 51

к упця про відмову від прийняття продукції або товарів, поставка яких прострочена.

8. Наслідки, передбачені ч. 2 та 3 ст. 612 ЦК, не наступають, якщо неможливість виконання зобов'язання є наслідком прострочення кредитора. Вважається, що в таких випадках взагалі немає прострочення боржника. Сфера, в якій інтереси боржника захищаються ч. 4 ст. 612 ЦК, є вкрай обмеженою. Тільки тоді, коли за даних умов у боржника об'єктивно відсутня можливість виконати зобов'язання і коли ця відсутність спричинена простроченням кредитора, застосовується ч. 4 ст. 612 ЦК. Більш широкі можливості кредитору для захисту своїх інтересів надає ч. З ст. 538 ЦК.

Стаття 613. Прострочення кредитора

1. Кредитор вважається таким, що прострочив, якщо вінвідмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов'язку.

Кредитор також вважається таким, що прострочив, у випадках, встановлених частиною четвертою статті 545 цього Кодексу.

  1. Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов'язок, виконання зобов'язанняможе бути відстрочене на час прострочення кредитора.

  2. Боржник не має права на відшкодування збитків, завданих простроченням кредитора, якщо кредитор доведе, щопрострочення не є наслідком його вини або осіб, на яких зазаконом чи дорученням кредитора було покладено прийняттявиконання.

  3. Боржник за грошовим зобов'язанням не сплачує проценти за час прострочення кредитора.

1. Розуміння поняття прострочення кредитора вкрай ускладнюється відсутністю в Цивільному кодексі достатньої визначеності категорій зобов'язання, боржника і кредитора. Під простроченням кредитора в ст. 613 ЦК мається на увазі

Стаття612-613

прострочення тієї сторони, яка протистоїть боржникові у зобов'язальних правовідносинах і яка своїми діями чи бездіяльністю зробила неможливим своєчасне виконання зобов'язання боржником. Тобто, в ст. 613 ЦК термін "кредитор" використовується умовно, в розумінні сторони зобов'язальних правовідносин, яка несе певні обов'язки і має певні права.

  1. Кредитор вважається таким, що прострочив, якщо вінвідмовився прийняти належне виконання. При цьому належним є таке виконання, яке відповідає ст. 526 ЦК зурахуванням ч. З ст. 612 ЦК, тобто прострочення кредиторанаступає і тоді, коли він відмовився прийняти простроченевиконання, за умови, що у нього не виникло право навідмову від прийняття виконання.

  2. Прострочення кредитора має місце і тоді, коли сторона зобов'язання не вчинила дій, які передбачені договором,актами цивільного законодавства, або дій, які випливаютьіз суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати зобов'язання.

Дії сторони зобов'язання, що протистоїть боржнику, можуть взагалі виключити кваліфікацію поведінки боржника як порушення зобов'язання. Так, договором підряду може бути встановлено, що повна оплата виконаних робіт провадиться не пізніше семи днів після складання акта про здачу-приймання виконаних робіт. Якщо підрядник відповідно до договору роботу не виконав і не подав її до здачі-приймання, термін виконання замовником обов'язку оплатити виконані роботи не настав. У даному випадку замовник (боржник) несе обов'язок оплатити виконану роботу, але цей обов'язок не набув характеру боргу, а кореспондуюче цьому обов'язку право другої сторони не набуло характеру вимоги. У зв'язку з відсутністю порушення зобов'язання з боку замовника (платника) питання про його відповідальність перед другою стороною не може ставитися взагалі.

Дії сторони зобов'язання, що протистоїть боржникові, можуть не перешкоджати кваліфікації поведінки боржника як порушення зобов'язання, але виключають вину боржника. Договором поставки може бути передбачений обов'язок

514

17*

515