Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

99011, М. Севастополь, вул. Гоголя, 2, к. 606

Тел. (0692) 55-36-58. E_mail: iji@stel.sebastopol.ua

"А.С.К.", 03057, Київ-57, вул. Петра Нестерова, 3, корп. 1. Свідоцтво Держкомінформу України ДК № 66 від 29.05.2000.

ВАТ «Поліграфкнига», 03057, Київ-57, вул. Довженка, 3.

ft-

Глава 49

н рсті", а в п. 4.2. Положення про порядок проведення в Першій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі [310], — гарантійним внеском. Усе це — спеціальні правові конструкції, встановлені нормами законів і в передбачених ними межах — підзакон-ними актами і покликані стимулювати належне виконання зобов'язань. У разі відмови переможця конкурсу, аукціону від придбання відповідного об'єкта приватизації зазначений грошовий внесок йому не повертається.

П. З Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпоратизації [340] передбачається застосування таких спеціальних заходів, які стимулюють належне виконання зобов'язань: 1) конкурсної гарантії учасника — певного відповідно до законодавства та умов відповідного конкурсу внеску у вигляді коштів у розмірі 10 відсотків початкової ціни пакета акцій; 2) грошового внеску, який підтверджує платоспроможність претендента. Такий внесок повинен вноситися, якщо сума запропонованих претендентом інвестицій (при некомерційно-му конкурсі) чи сума запропонованої претендентом ціни за пакет акцій (при комерційному конкурсі) перевищує 10 млн. грн. І сума конкурсної гарантії, і сума грошового внеску переможцеві конкурсу зараховуються в оплату за об'єкт приватизації, а іншим учасникам конкурсу вони повертаються.

Положенням про порядок підготовки та проведення відкритих торгів [287] передбачене внесення тендерної гарантії, яка вноситься претендентом як засіб забезпечення сумлінності додержання ним своїх пропозицій. Тендерна гарантія також підлягає заліку у рахунок платежів, які зобов'язаний здійснити переможець конкурсу, а іншим учасникам відкритих торгів вона повертається (п. 69, 72 Положення).

Спеціальні правові конструкції, покликані стимулювати належне виконання зобов'язань, передбачені також деякими іншими нормативно-правовими актами, в особливості тими, шо регулюють порядок проведення аукціонів, прилюдних торгів, тендерів, конкурсів.

Стаття546

9. При укладенні договору включення в його зміст умови про забезпечення пов'язане з певними труднощами. Обережний суб'єкт завжди заперечує проти встановлення щодонього заходів забезпечення виконання майбутнього зобов'язання і надає перевагу тому, щоб поставити під загрозунавіть перспективу укладення договору. Такому суб'єктуслід запропонувати першому виконати зобов'язання. Сторона, що виконує зобов'язання другою, повинна погодитися на встановлення заходів забезпечення для неї. Жорсткістьзаходів забезпечення, на які ця сторона погоджується,свідчить про її серйозність як ділового партнера. Але, доводячи свою солідність як ділового партнера, слід виявлятиобережність: застава єдиної квартири, яка знаходиться увласності громадянина-суб'єкта підприємницької діяльності,за відсутності коштів для придбання іншої — це жест розпачу, а не ознака солідності такої людини як суб'єктапідприємницької діяльності.

Якщо ж суб'єкт претендує на те, щоб інша сторона першою виконала зобов'язання, і при цьому відмовляється надати будь-яке забезпечення виконання ним власних обов'язків, хоча інша сторона погоджується на встановлення відстрочення виконання, укладення договору буде пов'язане з великим ризиком для сторони, що погодилась виконати зобов'язання першою.

10. Закон, за загальним правилом, лише допускає можливість встановлення договорами заходів забезпечення виконання зобов'язань. З'явилася, однак, законодавча практика, що приписує включати до договорів заходи забезпечення виконання зобов'язань як їх обов'язкові умови (треба думати, що відповідно до ст. 638 ЦК вони повинні вважатися істотними умовами). Це передбачено ст. 1 Закону"Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльностіза несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій" [102], ч. 2ст. З Закону "Про майнову відповідальність за порушенняумов договору підряду (контракту) про виконання робіт набудівництві об'єктів" [116]. Дія цього Закону черговий раззупинена (п. 23 ч. 1 ст. 80 Закону "Про Державний бюджетУкраїни на 2004 рік").

256