Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

б ули здійснені (скільки і якої продукції не було реалізовано; які інші операції не були здійснені). Якщо, незважаючи на порушення зобов'язання боржником, і зменшення в цьому зв'язку обсягів випуску певного виду продукції, кредитор зберігає колишні загальні обсяги реалізації, він не може бути позбавлений права на стягнення доходу, не одержаного внаслідок порушення, допущеного боржником, оскільки, як правило, у суб'єктів підприємницької діяльності є можливість організації дво-, тризмінної роботи, інтенсифікації використання обладнання і виробничих площ іншими способами, інтенсифікації використання робочої сили чи додаткового її набору. Не виключене, однак, подання доказів того, що у кредитора такі можливості були відсутні. Тоді і відповідна частина неодержаних доходів стягуватися не може. 53. При визначенні величини неодержаних доходів, що підлягають стягненню з боржника, який порушив зобов'язання, з не одержаного кредитором валового доходу (виручки від реалізації чи іншої операції) належить відняти всі ті витрати, що реально не зробив кредитор, але які він зробив би з метою одержання того доходу, який реально не був одержаний з вини боржника. Необхідність зменшення суми неодержаних доходів, що підлягає стягненню з боржника в складі збитків, означає, насамперед наступне: якщо річ виявилася з вини боржника непроданою, її вартість повністю не може бути стягнена з боржника у вигляді збитків. Так, відповідно до ч. 4 ст. 692 ЦК при відмові покупця прийняти куплену річ або заплатити за неї встановлену ціну продавець вправі відмовитися від договору. При цьому він набуває права вимагати відшкодування збитків на підставі ст. 623 ЦК. Однак під збитками тут ніяк не можна розуміти встановлену договором ціну речі. Оскільки річ залишилася в продавця, збитки на його стороні у вигляді не одержаної від покупця діни речі не виникли. Продавець у цьому випадку може стягнути з покупця тільки різницю між ціною придбання речі і встановленою договором купівлі-продажу ціною: зберігши право власності на річ, продавець зберіг і можливість одержання доходу, рівного ціні речі, однак такий доход у майбутньому продавець — суб'єкт підприємницької діяльності міг би одержати за рахунок

Стаття623

продажу іншої такої ж речі. У минулому ж періоді він не одержав доход унаслідок невиконання зобов'язання покупцем. Цей неодержаний доход (різниця в цінах придбання і продажу) і підлягає стягненню з боржника.

  1. При визначенні суми витрат, які не зробив кредитор,але які він повинен був зробити з метою одержання доходу, норми Закону "Про оподаткування прибуткупідприємств" [88] можуть використовуватися за аналогією,а також як методичний матеріал. Цей Закон формулює яскраво виражені засоби стимулювання. Тому він відкритовідходить у низці випадків від логіки речей (наприклад,відносить на валові витрати платника податку на прибутоксуму коштів, перерахованих відповідним неприбутковиморганізаціям у встановлених межах; суму коштів, внесениху відповідних випадках у страхові резерви і т.п.). За такихумов багато норм названого Закону не можуть мати значення правового регулятора при визначенні величини нео-держаного доходу, що підлягає стягненню з боржника, звини якого доход не був отриманий.

  2. Стягуваний з несправного боржника у вигляді збитківне одержаний кредитором дохід, хоча б він являв собоювиторг, не одержаний від реалізації продукції (товарів), неє об'єктом оподаткування податком на додану вартість іакцизним збором (ст. З Закону "Про податок на доданувартість" [86], ст. З Декрету "Про акцизний збір" [161]).Отже, в разі стягнення з боржника неодержаного доходу узв'язку з тим, що з його вини кредитором не були здійсненіоперації, що підлягають обкладенню податком на доданувартість і акцизним збором, не одержаний від таких операцій валовий доход (виручка) повинен бути зменшенийна суму податку на додану вартість і акцизного збору, якімали бути нараховані у зв'язку з операціями з реалізаціїпродукції, робіт, послуг, що не були здійснені з вини боржника.

56. Державна податкова адміністрація України в подібних випадках інакше тлумачить положення про об'єктоподаткування податком на додану вартість. З листа Державної податкової адміністрації "Про податок на доданувартість" випливає, що при стягненні збитків, завданих

592

593