Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

С ума, що надійшла на реєстраційний рахунок відділу державної виконавчої служби в органі Державного казначейства і, що залишилася після задоволення забезпечених заставою вимог заставодержателя (заставодержателів), перераховується на рахунок заставодавця або виплачується йому чеком, готівкою або переказується поштою.

  1. Якщо реалізований заставлений цілісний майновийкомплекс державного підприємства (або відкритого акціонерного товариства, створеного в процесі корпоратизації,всі акції якого перебувають у державній власності), виручена сума, що перевищує розмір забезпечених заставою вимог заставодержателя, зараховується в доход Державногочи місцевого (залежно від того, знаходився заставленийцілісний майновий комплекс у державній чи комунальнійвласності) бюджету.

  2. Як процес звернення стягнення на заставлене майно,так і реалізація заставленого майна, аж до моменту реалізації предмета застави можуть бути припинені належнимвиконанням забезпеченого заставою зобов'язання. Якщозабезпечене заставою зобов'язання допускає можливістьвиконання його частинами, звернення стягнення на заставлене майно може бути припинено виконанням заставодавцем простроченої частини зобов'язання. Таке ж право належить третій особі — майновому поручителю.

  3. У силу частини другої ст. 21 Закону "Про заставу"[51] заставодержателю надається право залишити заставлене майно за собою, якщо воно у встановленому порядку небуде продано протягом розумного строку. Це правило самепо собі не виключає дії п. 19 Положення про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна [213], відповідно до якого державний виконавець зобов'язаний повернути виконавчі документи заставодержателю, якщо аукціон не відбувся двічі, аналогічногоположення п. 8.4 Порядку реалізації арештованого майна[312]. Якщо заставлене майно не продане, і заставодержа-тель відмовився залишити його за собою,, застава не припиняється (поки не виконане забезпечене заставою зобов'язання). Інше встановлене частиною третьою ст. 49 Закону"Про іпотеку" [146] (див. п. 26 коментаря до ст. 575 ЦК).

Стаття 591-592

Стаття 592. Дострокове виконання зобов'язання, забезпеченого заставою

1. Заставодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, у разі:

  1. передання заставодавцем предмета застави іншій особібез згоди заставодержателя, якщо одержання такої згодибуло необхідним;

  2. порушення заставодавцем правил про заміну предмета

застави;

3) втрати предмета застави за обставин, за які заставодержатель не відповідає, якщо заставодавець не замінив абоне відновив предмет застави.

2. Заставодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, а якщо йоговимога не буде задоволена, — звернути стягнення на предмет

застави:

1) у разі порушення заставодавцем правил про наступну

заставу;

  1. у разі порушення заставодавцем правил про розпоряджання предметом застави;

  1. в інших випадках, встановлених договором.

1. Ч. 1 ст. 592 ЦК визначає юридичні факти, що породжують права заставодержателя вимагати від боржника дострокового виконання зобов'язання, забезпеченого заставою. Але невиконання цієї вимоги, як правило, не дає права заставодержателю звернути стягнення на заставлене майно. Зокрема, у разі втрати предмета застави за обставин, за які заставодержатель не відповідає, якщо заставодавець не замінив або не відновив предмет застави, звернення стягнення взагалі є неможливим, оскільки немає предмета застави. Порушення правил про заміну предмета застави також дає заставодержателю право вимагати дострокового виконання забезпеченого заставою зобов'язання, але не дає права на звернення стягнення на заставлене майно, оскільки в цьому випадку один предмет застави вибув, а новий предмет не з'явився, оскільки односторонні дії заставодавця щодо предмета застави не можуть змінити заставне зобов'язання. Що стосується передання заставодавцем предмета застави

432

433