Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

2 3. Переможець аукціону з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу і вугілля визначається безпосередньо після закінчення торгів за відповідним лотом та оголошується ведучим (п. 24 Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату,скрапленого газу та вугілля [233]). Однак це Положення недає підстави для висновку про те, що переможець аукціону(покупець) за результатами торгів за відповідним лотом набув права вимагати укладення договору. Першим етапом укладення аукціонних угод відповідно до п. 27 названого Положення є підписання аукціонного свідоцтва. В разі відмовиуповноваженої особи продавця чи покупця-переможця аукціону підписати аукціонне свідоцтво, результати аукціону завідповідними лотами анулюються (п. 31 Положення). Отже,у покупця (переможця аукціону) не виникає права вимагатипримушення продавця до підписання аукціонного свідоцтва.

П. ЗО Положення покладає на продавця і покупця обов'язок підписати договір купівлі-продажу на підставі аукціонного свідоцтва в триденний строк. Однак до виконання цього обов'язку продавець не може бути примушений: при порушенні зазначеного строку підписання договору купівлі-продажу результати торгів за відповідними лотами також анулюються (п. 31 Положення).

Покупець також не може бути за результатами аукціону примушений до підписання аукціонного свідоцтва або договору купівлі-продажу. Але для нього встановлені штрафні санкції: 1) при неявці уповноваженої особи покупця на аукціон без поважних причин покупцю повертається лише 50 відсотків попереднього внеску (розмір попереднього внеску встановлено від 3 до 5 відсотків початкової вартості заявлених до придбання обсягів продукції); 2) при анулюванні результатів аукціону з вини покупця (у зв'язку з його відмовою підписати аукціонне свідоцтво чи договір) попередній внесок покупцю не повертається, а перераховується продавцю. Такі ж наслідки настають при порушенні покупцем строків оплати продукції, встановлених договором купівлі-продажу.

24. Організація і проведення аукціонів з продажу природного газу здійснюється аукціонним комітетом, склад

Стаття650

якого затверджує Кабінет Міністрів (п. 8 Положення про порядок організації та проведення аукціонів з продажу природного газу та склад аукціонного комітету з продажу природного газу). Положення не передбачає анулювання результатів аукціону у зв'язку з відмовою продавця або переможця аукціону (покупця) підписати аукціонне свідоцтво або договір. Тому слід визнати, що оголошення переможця аукціону породжує обов'язок аукціонного комітету скласти аукціонне свідоцтво, а продавця і переможця аукціону — підписати його. На підставі належне оформленого аукціонного свідоцтва виникає обов'язок продавця і переможця аукціону підписати договір купівлі-продажу природного газу.

Покупець не може бути примушений до підписання аукціонного свідоцтва та договору купівлі-продажу газу. Але при ухиленні від підписання аукціонного свідоцтва або договору купівлі-продажу природного газу йому не повертається грошова сума в розмірі п'яти відсотків первісної вартості заявленого до придбання природного газу, яку він перерахував при поданні заяви на участь в аукціоні.

25, Укладення договорів на конкурсах і за результатами конкурсів. Відповідно до ст. 16 Закону "Про приватизацію державного майна" [85] продаж об'єктів приватизації за конкурсом здійснюється у порядку, що затверджується Фондом державного майна, Антимонопольним комітетом та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Закон "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" [75] безпосередньо регулює порядок проведення конкурсів (ст. 16, 18, 20, 21) і не передбачає видання спеціальних нормативно-правових актів щодо цього.

Поновлення в примусовому порядку прав суб'єктів, порушених на стадії прийняття документів для участі в конкурсі і проведення конкурсу, навряд чи є реальним. Зокрема, члени конкурсної комісії, що відмовилися підписати протокол засідання комісії, не можуть бути примушені до підписання. А це перешкоджає затвердженню результатів конкурсу органом приватизації. Поновлення порушених прав реально можливе лише шляхом подання позову про визнання недійсними угод, укладених на конкурсі. В разі задоволення такого позову відповідний суб'єкт одержує мож-

760

761