Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

в ідносини з приводу застави) припиняються відповідно до ст. 559 ЦК належним виконанням.

Наприклад, якщо договором застави за відсутності законодавчої заборони на це передбачено, що звернення стягнення на заставлене майно здійснюється шляхом односторонньої заяви про це кредитора (заставодержателя), а реалізація предмета застави здійснюється шляхом передання заставодавцем предмета застави у власність заставодержателя, немає необхідності в публічно-правових формах реалізації заставодержателем права звернути стягнення на заставлене майно. Заставодавець може добровільно належне виконати заставне зобов'язання передати предмет застави заставодержателю.

Аналогічним чином підписання заставодавцем і заставодержателем договору про вщступлення заставодержателю заставленого права (частина перша ст. 23 Закону "Про заставу" [51]) означає належне виконання заставодавцем заставного зобов'язання. В обох наведених випадках заставне зобов'язання припиняється виконанням, здійсненим належним чином, відповідно до ст. 599 ЦК.

11. Не виключається припинення заставного зобов'язання угодою сторін, зокрема, угодою про розірвання договору застави. Спори про розірвання договорів застави підлягають розгляду в судах на загальних підставах. Заставодавець одержує право вимагати розірвання договору застави,наприклад, у випадку, якщо заставодержатель, якому предмет застави переданий у володіння, неналежне здійснюєйого зберігання. Можливе припинення заставного зобов'язання шляхом укладення нового договору застави, зокрема,при заміні предмета застави за згодою заставодержателя.Така заміна може бути оформлена не тільки шляхом внесення відповідних змін до раніше укладеного договору застави, але і шляхом укладення нового договору, тобто новації.

12. Водночас відповідно до ст. 27 Закону "Про заставу"заставні правовідносини зберігають свою силу в разі переходу права власності на заставлене майно до іншої особи.Воно зберігає силу також при переході до іншої особи майнових прав, які є предметом застави. Однак у силу імпера-

Стаття593

тивного правила частини другої ст. 17 Закону "Про заставу" заставодавець вправі відчужувати заставлене майно тільки за згодою заставодержателя (це правило слід поширити і на заставлені майнові права). Перехід права власності на заставлене майно, перехід заставленого права не вимагає переоформлення (переукладення) договору застави. Але сторони не позбавлені права укласти з цього приводу новий договір.

13. Спеціально вказується в частині другій ст. 27 Закону "Про заставу" на те, що застава зберігає юридичну чинність у разі вщступлення заставодержателем забезпеченої заставою вимоги. Це формулювання містить у собі і правило про перехід до нового кредитора прав заставодержателя. Однак, щоб уникнути спору, доцільно було б при переході забезпеченої заставою вимоги в договорі про вщступлення вимоги вказувати і на те, що до нового кредитора переходять права заставодержателя. Боржник (заставодавець), а у відповідних випадках — і боржник і заставодавець (при майновій поруці) повинні бути лише повідомлені про вщступлення вимоги. Новому кредитору в такому випадку слід передати один примірник договору застави та примірник договору, зобов'язання боржника за яким забезпечені заставою.

14. До третьої особи, що задовольнила в повному обсязівимоги заставодержателя, переходить право застави (частина п'ята ст. 20 Закону "Про заставу"). Вказівка на те, що"до третьої особи... переходить... застава у встановленомузаконодавством порядку" передбачає, що такий порядок будевстановлений. Але законодавством ніякого спеціальногопорядку не встановлено. Це не повинно бути перешкодоюдля застосування правила, що коментується, оскільки можна вважати, що порядок переходу права застави при цьомувстановлений п. 4 ч. 1 ст. 512, ст. 514, 516-519 ЦК. Перехідзастави відбувається на підставі одного юридичного факту— задоволення в повному обсязі вимоги заставодержателя.

15. При заміні боржника у зобов'язанні, яке забезпеченезаставою, заставні правовідносини зберігають юридичнучинність (ч. 2 ст. 523 ЦК). При цьому заставодавець набуває статус майнового поручителя. Але застава, встановлена

440

441