Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

1. Зобов'язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора.

1. Прощення боргу — це односторонній правочин, який вчиняє кредитор. Не буде суперечити актам цивільного законодавства укладення договору про прощення боргу. Прощення боргу є правочином, що не потребує дій на його виконання. Тому він може здійснюватись в усній формі, що не звільняє кредитора-юридичну особу, що вчинила такий правочин, від обов'язку оформити документ первинного бухгалтерського обліку, в якому відображено зміст зобов'язання, що припиняється прощенням боргу, а будь-якого кредитора — від обов'язку доказувати в суді відповідні обставини.

2. Правочин, що спрямований на припинення зобов'язання прощенням боргу, слід вважати вчиненим в момент отримання боржником письмової заяви кредитора про прощення боргу, в момент усної заяви кредитора боржникові про прощення боргу або в момент підписання договору про прощення боргу.

485

484

Глава 50

  1. П равочин, спрямований на припинення зобов'язанняпрощенням боргу, — це спеціальна правова конструкція. Цивільне законодавство України не дає підстав розглядати такіправочини як різновид дарування або пожертви. Тому обмеження на укладення договорів дарування, які встановлені ч. Зст. 720 ЦК стосовно підприємницьких товариств (вони мають право укладати договори дарування лише у випадках,коли це прямо встановлено їх установчими документами) непоширюються на право таких товариств вчиняти правочини,спрямовані на припинення зобов'язань прощенням боргу.

  2. Стосовно державних комерційних підприємств, казенних підприємств, комунальних комерційних і некомер-ційних підприємств не встановлено обмежень на вчиненняправочинів, спрямованих на припинення зобов'язань прощенням боргу. Але немає перешкод для встановлення установчими документами таких юридичних осіб обмежень навчинення ними таких правочинів.

  3. Прощення боргу кваліфікується як правочин, що можебути визнаний судом недійсним, якщо він порушує праватретіх осіб щодо майна кредитора. Так, не може бути вчинено правочин з метою припинення зобов'язання прощенням боргу, якщо відповідне право кредитора є предметомзастави. Слід очікувати, що судова практика буде йти шляхом застосування до правочинів, спрямованих на припинення зобов'язань прощенням боргу ч. 1 ст. 17 Закону "Провідновлення платоспроможності боржника або визнання йогобанкрутом" [108], хоч буквально тут йдеться про двосторонні правочини боржника, в результаті яких його кредиторам завдані або можуть бути завдані збитки.

  4. Припинення зобов'язання прощенням боргу не впливає на розвиток зустрічного зобов'язання, що грунтуєтьсяна тому ж договорі, на підставі якого виникло зобов'язання, яке припинене прощенням боргу.

Стаття 606. Припинення зобов'язання поєднанням боржника і кредитора в одній особі

1. Зобов'язання припиняється поєднанням боржника і кредитора в одній особі.

Стаття 605-607

  1. Збіг боржника і кредитора в одній особі відбуваєтьсяу випадках реорганізації юридичних осіб шляхом приєднанняоднієї юридичної особи до іншої чи злиття юридичних осіб.Збіг може настати також у результаті укладення цивільно-правового договору. Так, наявність між сторонами зобов'язання найму не перешкоджає укладенню тими ж сторонамидоговору купівлі-продажу об'єкта майнового найму, за якимнаймач придбаває у власність цей об'єкт. При переході прававласності на здане в найм майно від наймодавця до іншоїособи договір найму зберігає чинність для нового власника(ст. 770 ЦК). У прикладі, що розглядається, наймач ставвласником об'єкта найму, до нього перейшли обов'язки наймодавця. В одній особі збіглися наймодавець і наймач. Зобов'язання найму припиняється.

  2. Особливо часто збіг боржника і кредитора відбувається при правонаступництві в результаті укладення договорівпри приватизації об'єктів (ст. 28 Закону "Про приватизацію державного майна" [85]) та договорів оренди ціліснихмайнових комплексів (ст. 15 Закону "Про оренду державного та комунального майна" [68]).

  3. Згодом документи, що стали підставою реорганізаціїюридичних осіб, можуть бути визнані недійсними, авідповідні договори можуть бути розірвані чи визнані недійсними. В усіх цих випадках на підставі названих тутюридичних фактів раніше припинене у зв'язку зі збігомкредитора і боржника в одній особі зобов'язання виникаєзнову в повному обсязі.

4. Правило про припинення зобов'язання поєднаннямборжника і кредитора в одній особі стосується обох зустрічних зобов'язань, що грунтуються на одному і тому ж договорі, хоч із заголовку і тексту ст. 606 ЦК можна зробитивисновок про те, що припиняється одне зобов'язання.

Стаття 607. Припинення зобов'язання неможливістю його виконання

1. Зобов'язання припиняється неможливістю його виконання у зв'язку з обставиною, за яку жодна із сторін не відповідає.

486

487