Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

н ої заробітної плати на день винесення судом рішення (чи укладення сторонами відповідного договору) про відшкодування, яке (відношення) порушене внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати, повинне бути поновлене рішенням суду, що приймається відповідно до ч. 2 ст. 1208 ЦК.

  1. За наявності спеціальних правил ст. 1208 ЦК загальне правило ст. 535 ЦК про збільшення суми, що виплачується фізичній особі на відшкодування шкоди, завданоїкаліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, пропорційно збільшенню встановленого законом неоподаткованого мінімуму доходів громадян застосовуватись не може.

  2. Не може застосовуватись ч. 1 ст. 535 ЦК і до зобов'язань довічного утримання (догляду). По-перше, ст. 744,749 ЦК не передбачають обов'язку набувача в таких зобов'язаннях виплачувати відчужувачеві грошові суми. Виплатагрошових сум передбачена лише договором ренти (ст. 731ЦК). По-друге, ст. 751 ЦК встановлює, що матеріальнезабезпечення, яке щомісячно має надаватись відчужувачеві,підлягає грошовій оцінці і індексується в порядку, встановленому законом. Оскільки при цьому Закон "Про індексацію грошових доходів населення" [141] прямо не називається, і оскільки цей Закон не поширюється на зобов'язання довічного утримання (догляду), логічним є висновокпро те, що до прийняття спеціального закону ця індексаціяздійснюється відповідно до індексу інфляції.

  3. Не може застосовуватись ст. 535 ЦК і до зобов'язаньренти, оскільки розмір ренти змінюється відповідно до зміниоблікової ставки Національного Банку України, якщо іншене встановлено договором (абзац третій ч. 2 ст. 737 ЦК). Взв'язку з наявністю спеціальних правил ст. 1061 і 1070 ЦКст. 535 ЦК не може застосовуватись до зобов'язань банківського вкладу та банківського рахунку. Ч. З ст. 762 ЦКпередбачає можливість встановлення договором або законом умови про періодичний перегляд, зміну (індексацію)розміру плати за користування майном. Тут дається відсил-ка до спеціального закону. Таким є Закон "Про орендудержавного і комунального майна", ст. 21 якого встановлює механізм зміни розмірів орендної плати. Але законом,до якого відсилає ст. 762 ЦК, не може бути загальна норма

Стаття 535

ч. 1 ст. 535 ЦК. Застосування ч. 1 ст. 535 ЦК до зобов'язань найму житла виключає ст. 820 ЦК, що передбачає порядок встановлення та зміни розміру плати за користування житлом.

  1. Механізм збільшення сум, що виплачуються за грошовим зобов'язанням фізичній особі, який (механізм) встановлений ч. 1 ст. 535 ЦК, повинен застосовуватись в іншихвипадках, коли договором або законом передбачена виплатафізичній особі суми за грошовим зобов'язанням. Відстоюючи ідею послідовного буквального тлумачення положеньзаконодавства, автори все ж не можуть ігнорувати ту обставину, що в актах цивільного законодавства є такі спеціальні положення, які суперечать численним іншим положенням законодавства, а тому повинні у відповідній частині коригуватись відповідно до загальних засад цивільного законодавства, що формулюються у ст. З ЦК. З урахуванням цього слід дійти висновку про те, що ч. 1 ст. 535ЦК не слід поширювати на зобов'язання, які не передбачають періодичних (щомісячних) платежів на користь фізичної особи, а встановлюють обов'язок боржника сплатитигрошову суму на користь кредитора-фізичної особи одинчи декілька раз.

  2. Насамкінець наведемо приклад можливого застосування ч. 1 ст. 535 ЦК. Вона може застосовуватись, наприклад, до таких зобов'язань. Суб'єкт підприємницької діяльності уклав договір з фізичною особою, відповідно до якого ця особа приймає на себе зобов'язання успішно пройтикурс навчання у відомому учбовому закладі, а потім відпрацювати певний час на користь суб'єкта підприємницькоїдіяльності. Суб'єкт підприємницької діяльності прийняв насебе зобов'язання виплачувати фізичній особі стипендію(щомісячну грошову виплату) впродовж всього строку навчання, а після його закінчення — створити належні умовипраці та виплачувати заробітну плату відповідно до трудового законодавства. Зазначена щомісячна грошова виплата(стипендія) і підлягає збільшенню відповідно до ч. 1 ст.535 ЦК. Але ж і в таких випадках застосування ст. 535 ЦКє неможливим, оскільки неоподатковуваний мінімум доходів громадян збільшуватись не буде.

212

213