Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

я ку назву договору дадуть сторони та яку термінологію бу7 дуть вживати. Разом з тим є дві ознаки правової конструкції припинення зобов'язання шляхом передання відступного, що відрізняють її від правової конструкції припинення зобов'язання шляхом заміни одного зобов'язання іншим. Це — характер відступного і момент припинення зобов'язання.

  1. За критерієм предмета договору домовленість про передання кредиторові відступного обмежується можливістюпередання об'єкта, стосовно якого можливою є операція зпередання. Передати як відступне можна гроші, речі, іншемайно (очевидно, і майнові права). Результати виконанихробіт також передаються. Тому і їх можна передати яквідступне. Але послуги не передаються. Вони лише надаються (ст. 901 ЦК). Тому у випадках, коли сторони домовились про припинення зобов'язання шляхом заміни йогоновим зобов'язанням — надати послугу — належить укладати договір про заміну первісного зобов'язання новим (ст.604 ЦК).

  2. Зобов'язання припиняється не укладенням договорупро передання відступного, а переданням останнього. Допередання відступного зобов'язання між сторонами, проприпинення якого шляхом передання відступного домовились сторони, існує з усіма наслідками, що звідси випливають (відповідальність боржника, обов'язок боржника сплатити неустойку тощо), якщо інше не встановлено домовленістю сторін. За відсутності іншої домовленості такі ж наслідки наступають за порушення боржником зобов'язання,що грунтується на домовленості про припинення зобов'язання шляхом передання відступного.

  3. Домовленість про припинення зобов'язання шляхомпередання відступного оформляється договором, форма якого залежить від вартості відступного, моменту його передання, суб'єктного складу зобов'язання тощо (ст. 205-209ЦК). У відповідних випадках він підлягає державній реєстрації (ст. 210; ч. 2 ст. 640 ЦК).

  4. Договір про передання відступного повинен відповідати вимогам, що ставляться законом до договорів, зокрема, їх істотних умов. Положення про те, що розмір, строки

Стаття 600-601

і порядок передання відступного "встановлюються" сторонами, слід тлумачити як обов'язок сторін погодити ці умови, якщо сторони бажають досягти наслідків, передбачених ст. 600 ЦК, тобто, розмір, строк і порядок передання відступного є істотними умовами договору про припинення зобов'язання. Істотними є також інші умови, необхідні для такого роду договорів або такі, про необхідність погодження яких заявила хоч би одна сторона. Зокрема, при переданні як відступного речей вони повинні бути належне описані зазначенням на їх індивідуальні чи родові ознаки.

Зазвичай передання відступного не впливає на розвиток зустрічного зобов'язання, що грунтується на тому ж договорі, що і зобов'язання, яке припиняється шляхом передання відступного. Але можливе невиконання чи неналежне виконання зустрічного зобов'язання, в результаті чого можуть наступати наслідки, про які йдеться в п. 6 комента-ря до ст. 599 ЦК.

Стаття 601. Припинення зобов'язання зарахуванням