Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

одержувач платежу має право зробити заяву про зарахування зустрічних вимог, як це передбачено ст. 601 ЦК. В цьому випадку він вправі на свій розсуд заявити про зарахування отриманої суми в рахунок сплати частини процентів і частини пені (пропорційно) визначивши і період, в який виникли обов'язки щодо сплати процентів чи пені, які підлягають припиненню у зв'язку з зарахуванням.

Якщо за наявності зазначеної у наведеному прикладі заборгованості боржник перерахує 20000 грн без зазначення у платіжному дорученні призначення платежу, таким платежем буде погашена в першу чергу вся заборгованість зі сплати процентів і неустойки в сумі 13000 грн. В решті одержувач платежу має право зробити заяву про зарахування отриманої грошової суми в погашення заборгованості по оплаті товарів, визначивши періоди, в яких виникла заборгованість, що погашається, на свій розсуд.

Стаття 535. Збільшення суми, що виплачується фізичній| особі за грошовим зобов'язанням

  1. У разі збільшення встановленого законом неоподатковуваного мінімуму доходів громадян сума, що виплачується загрошовим зобов'язанням фізичній особі (на відшкодуванняшкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я абосмертю, за договором довічного утримання (догляду) та вінших випадках, встановлених договором або законом), пропорційно збільшується.

  2. Якщо внаслідок виплати збільшеної суми сторона, яказобов'язана провадити ці виплати, втрачає вигоди, на одержання яких вона могла розраховувати при укладенні договору, на вимогу цієї сторони договір може бути розірваний зарішенням суду.

1. Оскільки в статті, що коментується, йдеться про неоподатковуваний мінімум доходів громадян, необхідно враховувати наступне. В зв'язку з прийняттям Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" [144] законодавець відмовився від правової конструкції неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Але збереглося використання в нормативно-правових актах, в тому числі і прийнятих після

Стаття 534-535

введення в дію названого Закону терміну "неоподатковуваний мінімум доходів громадян". Якщо в нормах законів використовується цей термін, ч. 22.5 ст. 22 названого Закону приписує застосовувати суму у розмірі 17 грн (крім норм адміністративного і кримінального права, що ставлять кваліфікацію проступків та злочинів в залежність від неоподатковуваного мінімуму, де буде застосовуватись інша сума).

  1. Ст. 535 ЦК є однією із найбільш невдалих у всьомуЦивільному кодексі. В ч.і цієї статті зазначається на можливість поширення її чинності, зокрема, на зобов'язаннящодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншимушкодженням здоров'я або смертю. Але ж є спеціальні правила щодо збільшення розміру відшкодування в таких випадках. Вони викладені в ст. 1208 ЦК. Уже ця стаття передбачає логічно і соціально-економічно невиправдане нагромадження способів збільшення розміру відшкодуванняшкоди в таких випадках.

  2. Передбачається індексація розміру відшкодуванняшкоди у разі підвищення вартості життя (ч. 1 ст. 1208 ЦК).Закон "Про індексацію грошових доходів населення" [141]на такі відносини не поширюється. Отже, механізм "автоматичної індексації", передбаченої цим законом, у цих відносинах застосовуватись не може. Що стосується ст. 1208ЦК, то вона встановлює дуже незручний порядок індексації, відповідно до якого індексація повинна здійснюватись на підставі рішення суду, що виноситься за заявоюпотерпілого.

  3. Здавалося б, індексації розміру відшкодування шкоди,завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, повністю достатньо для підтримання на стабільномурівні розміру відшкодування. Але ч. 2 ст. 1208 ЦК на доповнення до індексації розміру відшкодування передбачає"відповідне збільшення" розміру відшкодування у разізбільшення розміру мінімальної заробітної плати. Такезбільшення також здійснюється на підставі рішення суду зазаявою потерпілого. "Відповідне збільшення" в контекстіч. 2 ст. 1208 ЦК повинне тлумачитись так, що відношеннясуми відшкодування, що була вперше присуджена судом чипогоджена сторонами (без індексації), до розміру мінімаль-

210

211

t

r

і

І