Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

с илу договору, а і у випадках, коли повірений вимушений до цього обставинами, — з метою охорони інтересів довірителя. Аналогічні правила встановлені ст. 1041 ЦК стосовно зобов'язань з управління майном.

  1. Третя особа підкоряється вказівкам боржника виконати зобов'язання в силу тих правовідносин, в яких воназнаходиться з боржником. Це можуть бути цивільно-правові зобов'язання або інші правовідносини.Таким чином,третя особа, на яку покладається виконання зобов'язання, вмежах інших правовідносин несе обов'язок виконати зобов'язання, учасником якого вона не є.

  2. Ч. З ст. 528 ЦК формулює правову конструкцію,відповідно до якої іншій особі надається право за своєюініціативою виконати зобов'язання, в якому вона не приймає участі, і стати на місце кредитора у цьому зобов'язанні,Таке право у будь-якої особи виникає за умови, що невиконання боржником зобов'язання створює небезпеку втрати цією особою права на майно боржника. Так, наприклад,особа може отримати право користування майном на підставідоговору найму з умовою про припинення договору у разівідчуження речі наймодавцем. Але наймодавець має невиконані зобов'язання перед кредиторами. Майно наймодав-ця, що передане в межах правовідносин найму, може бутиреалізоване в процесі виконавчого провадження. Щоб запобігти цьому, наймач має право виконати зобов'язаннянаймодавця перед кредиторами і стати в цих зобов'язанняхна місце кредитора. Зауважимо, що відсутність достатньоївизначеності у питаннях про зв'язок між зобов'язальнимиправовідносинами та процесуальними правовідносинами іправовідносинами, що виникають на стадії виконавчогопровадження, може створити труднощі в реалізації праваосіб, що встановлене ч. З ст. 528 ЦК.

Стаття 529 Виконання зобов'язання частинами

1. Кредитор має право не приймати від боржника виконання його обов'язку частинами, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

188

Стаття528-529

  1. Неважко помітити, що ст. 529 ЦК, як і низка іншихправил, що входять коренями в римське цивільне право,зорієнтована на разове передання товарів, або виконанняробіт, або надання послуг. Тому її застосування до розвинутих ринкових відносин, що допускають систематичні врамках зобов'язання дії щодо передання товарів, виконанняробіт, надання послуг, викликає певні труднощі.

  2. Розвиток цивільного обігу привів до поширення практики виконання зобов'язань частинами, що знайшло відображення у відповідних спеціальних правилах. П. 35 Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення [391] і п. 28 Положення про поставки товарівнародного споживання [392] встановлюють мінімальні нормивідвантаження продукції та товарів покупцям. Ними є вагон або контейнер. Договором можуть встановлюватися іншімінімальні норми відвантаження. В межах відповідних періодів поставки постачальник вправі проводити відвантаження продукції або товарів з додержанням мінімальнихнорм відвантаження. Тобто із суті зобов'язання, відображеної в спеціальних правових нормах, випливає можливістьвиконання зобов'язання частинами. Більше того, мінімальнінорми відвантаження продукції та товарів встановлені вінтересах постачальників: покупець при укладенні договорупоставки щодо значної кількості продукції чи товарів завідсутності згоди постачальника не вправі вимагати відвантаження продукції або товарів партіями, менше мінімальноїнорми відвантаження. При вирішенні передцоговірних спорівтакого змісту суди повинні відхиляти подібні вимоги покупців.

Виявлення недостачі в окремих партіях поставлених товарів порівняно з товаросупроводжуючими документами ні в якому разі не дає підстави для висновку про те, що має місце виконання зобов'язання частинами, і що покупець має право відмовитися внаслідок цього від прийняття виконання.

Договором може бути передбачена поставка продукції (товарів) окремими частинами комплекту, відвантаження окремих частин комплекту безпосередньо із заводів-вироб-ників. Навіть у разі поставки некомплектних товарів (про-

189