Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

т рактів), але відсутність картки обліку-реєстрації перешкоджає митному оформленню товарів, що експортуються (реекспортуються).

Ст. 24 Закону "Про режим іноземного інвестування" [73] передбачає реєстрацію договорів резидентів з іноземними інвесторами про спільну інвестиційну діяльність (виробничу кооперацію, спільне виробництво та ін.). Така реєстрація здійснюється відповідно до Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора [203]. Вона не має цивільно-правового значення, але дає іноземному інвестору пільги по сплаті мита при ввезенні з метою інвестування відповідного майна.

  1. Договори, укладені на товарних біржах, повинні подаватися на реєстрацію і реєструватися не пізніше наступного дня після їх укладення. Вони вважаються укладенимилише з моменту їх реєстрації на біржі (ст. 13 Закону "Протоварну біржу" [45]). До реєстрації договір вважається не-укладеним, а зобов'язання на підставі неукладеного договору не виникає, хоч ця реєстрація і не підпадає під дію ч. Зст. 640 ЦК.

  2. Договори про переробку винограду, плодів та ягід навиноматеріали на давальницьких умовах підлягають реєстрації в органах Мінагропрому (якщо виконавцем (підрядником) є підприємство, що входить до системи цьогоМіністерства), в Укоопспілці (якщо виконавцем є підприємство цієї системи), в органі, уповноваженому РадоюМіністрів Автономної Республіки Крим, в обласних,Київській і Севастопольській державних адміністраціях(якщо виконавцями є інші підприємства). Це передбаченоп. 4 Порядку переробки винограду, плодів та ягід на виноматеріали на давальницьких умовах [212]. Ця реєстраціятакож не має цивільно-правового значення.

  3. Реєстрації в Інспекціях заготівель і якості сільськогосподарської продукції підлягають Державні контракти назакупівлю сільськогосподарської продукції до центральнихі регіональних фондів (лист Головної державної податковоїінспекції та Міністерства сільського господарства і продовольства від 20 вересня 1996 p.). Ця реєстрація носить внут-

Стаття 640-641

рішньовідомчий характер і не тягне будь-яких цивільно-правових наслідків.

22. Обов'язковій реєстрації в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку підлягають договори про кліринг і розрахунки за цінні папери, договори про взаємообмін інформацією між торгово-інформаційними системами (їх учасниками) та депозитарієм, договори про грошові розрахунки по операціях з цінними паперами між депозитарієм і розрахунковим банком (п. 1.6.6, 1.6.8, 1.8.3 Положення про порядок здійснення клірингу і розрахунків у Національній депозитарній системі). Така реєстрація цивільно-правового значення не має.

Стаття 641. Пропозиція укласти договір

1. Пропозицію укласти договір (оферту) може зробитикожна із сторін майбутнього договору.

Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.