Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

п рава на отримання товарів змінює місце виконання, а тому воно допускається лише за наявності згоди постачальника (боржника).

Стаття 516. Порядок заміни кредитора у зобов'язанні

L Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

2. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

  1. За загальним правилом, заміна кредитора в зобов'язанні здійснюється без згоди (участі) боржника. Інше можебути встановлене законом. Не обмежується можливістьвключення до договорів умов про неприпустимість заміникредитора без згоди боржника в зобов'язанні, що виникаєна підставі цього договору.

  2. Оскільки, як правило, заміна кредитора в зобов'язанні здійснюється без згоди (участі) боржника, останнійвправі вважати кредитором ту особу, яка була кредитором змоменту виникнення зобов'язання, до моменту надання йомуналежних доказів переходу прав до нового кредитора (див.про це коментар до наступної статті). Якщо боржникові небули надані докази переходу прав до нового кредитора, він(боржник) має право виконати зобов'язання первісномукредиторові. Таке виконання буде визнаватись належним,

  3. Про заміну кредитора в зобов'язанні боржник маєбути повідомлений письмово. Несприятливі наслідки неповідомлення (в т.ч. ненадання належних доказів переходуправа) несе новий кредитор. Це, однак, не позбавляє первісного і нового кредитора права передбачити в договорі прозаміну кредитора умову про те, що первісний кредитор зобов'язується письмово повідомити боржника про заміну кредитора і надати останньому належні докази та несе передновим кредитором відповідальність за невиконання чи неналежне виконання цього обов'язку. Але перед боржникомобов'язок повідомити та надати докази переходу права у

Стаття515-517

зобов'язанні завжди несе новий кредитор. Такий висновок випливає із ч. 2 ст. 516 ЦК.

Стаття 517. Докази прав нового кредитора у зобов'язанні

  1. Первісний кредитор у зобов'язанні повинен передатиновому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

  2. Боржник має право не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу донового кредитора прав у зобов'язанні.

1. Ч. 1 ст. 517 ЦК поширюється на відносини між первісним та новим кредитором. На первісного кредитора покладається обов'язок передати новому кредиторові не тількидокументи, що засвідчують права, які передаються (договір,на підставі якого виникло зобов'язання, документи, щопідтверджують його часткове виконання, докази виникнення додаткових зобов'язань в зв'язку з неналежним виконанням основного зобов'язання тощо), а і інформацію, якає важливою для здійснення прав, що передаються.

2. Оскільки прямі докази завжди є більш надійними,доцільно було б в договорах про передання прав передбачати обов'язок первісного кредитора повідомляти боржникапро заміну кредитора в зобов'язанні. Таке повідомлення неє правочином, оскільки права до нового кредитора перейшли в момент укладення договору між первісним та новимкредитором. Але воно є дією, що породжує певні цивільно-правові наслідки. Тому воно повинне бути підписанепервісним кредитором (якщо таким є юридична особа, вономає бути підписане органом юридичної особи і посвідченепечаткою). Якщо договором між первісним та новим кредитором про передання права не передбачено обов'язок первісного кредитора повідомити боржника та надати доказипередання права, такий обов'язок несе новий кредитор. Вінже несе обов'язок повідомити боржника та надати доказипереходу права у випадках, передбачених п. 2-4 ч. 1 ст. 512ЦК. Доказами переходу прав до нового кредитора можуть

166

167