Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

т ора та обов'язками, боржника, що призводить до утрати правової підстави іншим зобов'язанням, що разом з першим складає двосторонні зобов'язальні правовідносини між двома суб'єктами, що тягне за собою проведення розрахунків між сторонами на підставі ст. 1212 ЦК. П. 1 ч. 1 ст. 236 ЦК передбачає відмову сторони від виконання свого зобов'язання перед іншою стороною в зв'язку з тим, що інша сторона порушила своє зобов'язання перед першою стороною. В зв'язку з цим втрачає підставу виконання останнього зобов'язання, а якщо воно було виконане раніше повністю або частково, розрахунки між сторонами мають проводитись на підставі ст. 1212 ЦК.

8. Як різновид відмови від виконання зобов'язання в п. 1 ч. 1 ст. 236 ЦК називається "відмова від оплати за зобов'язанням, яке виконане неналежним чином або достроково виконане боржником без згоди другої сторони". Тут зобов'язання розглядається як єдине, таке, що включає комплекс прав та обов'язків однієї сторони і зустрічних обов'язків та прав другої сторони, що не відповідає класичному розумінню зобов'язання як зв'язку прав кредитора та обов'язків боржника. Але в таких випадках відмова від оплати має лише інформаційний характер, оскільки неналежне, в тому числі і дострокове виконання не породжує обов'язку здійснити оплату. Договором може передбачатись право платника на. відмову від попередньої оплати в зв'язку з неналежним виконанням частини зобов'язання.

9. Відстрочення відвантаження продукції чи виконанняробіт внаслідок прострочення виставлення акредитиву платником — це право на односторонню зміну умов договору,зміну строку виконання стороною власного зобов'язання взв'язку з допущеним іншою стороною порушенням власного зобов'язання. Такий захід може застосовуватись, якщовін передбачений договором.

10. Припинення видачі банківських позичок — ще одинрізновид односторонньої відмови сторони від виконаннясвого зобов'язання у відповідь на порушення іншою стороною свого зобов'язання, що грунтується на тому ж договорі (абзац третій п. 1 ч. 1 ст. 236 ГК [32]). Вкрай некоректне вживання терміну "позичок" не позбавляє це форму-

Стаття615

лювання юридичного значення. Із контексту випливає, що тут йдеться про припинення перерахування банком (іншим кредитором) грошових сум або видачі готівки, як це передбачено кредитним договором (договором позики). Разом з тим слід нагадати, що тут не сформульована норма прямої дії, а лише передбачається встановлення договором такого виду оперативно-господарських санкцій. Тому некоректне вживання терміну "позички" в ст. 236 ГК суттєво на пра-возастосування вплинути не може.

  1. П. 2 ч. 1 ст. 236 ГК передбачає можливість відмовиуправненої сторони зобов'язання від прийняття подальшого виконання. Ч. З ст. 612 ЦК передбачає право кредиторана відмову від прийняття виконання, якщо внаслідок прострочення боржника виконання зобов'язання втратило інтересдля кредитора. Але це правило до господарських зобов'язань підлягає застосуванню з урахуванням ч. 2 ст. 235 ГК,яка допускає застосування лише тих оперативно-господарських санкцій, які передбачені договором. Переважному застосуванню перед згаданими положеннями Господарськогокодексу підлягають спеціальні правила Цивільного кодексу, що передбачають можливість відмови кредитора від прийняття виконання, зокрема — відмову покупця від прийняття товару, який продавець передав в асортименті, що невідповідає умовам договору (ст. 672 ЦК). Ця стаття не тількивстановлює право на відмову від прийняття виконання, а йпередбачає механізм розрахунків між сторонами, якщо товар, від якого покупець відмовився, уже оплачений. Цевиключає необхідність застосування ст. 1212 ЦК до відносин щодо розрахунків у таких випадках.

  2. Повернення в односторонньому порядку виконаногостороною за зобов'язанням можливе тільки стосовно грошових коштів. Списання з рахунку іншої сторони в безак-цептному порядку допускається ст. 26 Закону "Про платіжнісистеми та переказ грошей в Україні" [126], якщо це передбачено договором (це відповідає загальному правилу ч. 2ст. 235 ГК, відповідно до якого оперативно-господарськісанкції застосовуються, якщо це передбачено договором).

  3. В силу п. З ч. 1 ст. 236 ГК можливе погодження вдоговорах умови про те, що сторона має право в односто-

540

541