Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

п исьмової вимоги страховика страхувальник не усунув порушення, якого він припустився, страховик отримує право розірвати договір шляхом заяви про відмову від договору. Договір слід вважати припиненим з дня отримання страхувальником заяви страховика про відмову від договору (застосовується за аналогією ч. 2 ст. 782 ЦК, оскільки відсутні спеціальні правила щодо визначення моменту, з якого такий правочин слід вважати вчиненим, моменту, з якого наступають юридичні наслідки вчинення такого правочину).

  1. Будь-яке порушення умов ліцензійного договору даєправо ліцензіату або ліцензіару відмовитись від договору.Спеціально зазначається на право ліцензіара відмовитисявід ліцензійного договору у разі порушення ліцензіатом встановленого договором терміну початку використання об'єктаправа інтелектуальної власності (ч. 2 ст. 1110 ЦК).

  2. Договір морського агентування, укладений на невиз-начений строк, кожна із сторін має право розірвати "занаявності серйозних причин, які підтверджують його невиконання, сповістивши другу сторону про це не пізніше ніжза три місяці з часу, коли їй стало відомо про такі причини" (частина друга ст. 119 Кодексу торговельного мореплавства [24]). Словами "сповістивши..." і далі визначаєтьсяпорядок розірвання договору, тобто договір може бути розірвано шляхом односторонньої заяви (сповіщення) відповідної сторони. Передання спору про розірвання договору навирішення суду в таких випадках не виключається, але досуду більш доцільно було б звертатися з вимогою про визнання зобов'язання припиненим (а договору — розірваним) після виконання вимог ст. 119 КТМ, а не з позовомпро розірвання договору, оскільки стороні дається праворозірвання договору шляхом вчинення одностороннього правочину. Суд, встановивши наявність підстав, передбаченихст. 119 КТМ, і додержання позивачем порядку розірваннядоговору, встановленого цією статтею, має винести рішення про задоволення позову про визнання зобов'язання припиненим. За відсутності підстав або при недодержанні ініціатором розірвання договору порядку, встановленого ст. 119КТМ, у позові має бути відмовлено.

Стаття 651

  1. Ст. 171 КТМ надає перевізникові право розірватидоговір, якщо вартість навантаженого вантажу не покриваєфрахту та інших витрат перевізника, а відправник вантажуне вніс повністю фрахт перед відходом судна і не надавдодаткового забезпечення. Зміст статті дає підставу дляоднозначного висновку про те, що в даному випадку маєтьсяна увазі розірвання договору шляхом вчинення перевізником одностороннього правочину — направлення заяви пророзірвання договору відправнику вантажу.

  2. Ст. 237 і 238 КТМ встановлюють підстави розірвання договору міжпортового буксирування. Під розірваннямпри цьому мається на увазі вчинення одним з учасниківдоговору одностороннього правочину — направлення заявипро розірвання договору. Якщо за наявності підстав длярозірвання договору морського буксирування, встановлених ст. 237 і 238 КТМ, зроблена одностороння заява пророзірвання договору, у суді може розглядатися лише позовпро визнання зобов'язання припиненим. Це не виключаєпред'явлення позову про розірвання договору. У господарському суді справу за таким позовом буде припинено в зв'язку з відсутністю предмета спору (п. 11 частини першої ст.80 ГПК [20]). Але це може бути достатнім для захистувідповідного права, оскільки судом будуть встановлені обставини, що дають право на розірвання договору шляхомвчинення одностороннього правочину. У неспеціалізовано-му суді вимога про розірвання договору має бути задоволена, оскільки наявність права на розірвання договору шляхом вчинення одностороннього правочину не перешкоджаєпровадженню у справі та винесенню рішення про задоволення позову про розірвання договору морського буксирування.

  3. Частина восьма ст. 20 Закону "Про туризм" [153]дає туристові право на свій розсуд відмовитися від виконання договору до початку подорожі за умови оплати туро-ператору або турагенту фактично понесених ним витрат запослуги, надані до цього повідомлення. Перевищення цінитуристичного продукту більше, ніж на п'ять відсотків первісної ціни дає туристу право відмовитися від виконаннядоговору, що тягне обов'язок туроператора (турагента) по-

786

787