Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з атверджений Зразок банківської гарантії, яку банк-гарант видає Національному банку (бенефіціару) в забезпечення виконання банком-принципалом зобов'язання перед Національним банком, що виникають на підставі кредитних договорів.

  1. Гарантія може розумітися і як правочин. Гарантія —це односторонній правочин, який "видається", а не договір, який укладається. Разом з тим оформлення гарантіїдоговором між гарантом і бенефіціаром не може тягти недійсності гарантії, якщо зі змісту договору випливають всіумови, істотні для гарантії. Свого часу давалась рекомендація для більшої надійності забезпечення кредиту укладатитрьохсторонню угоду між кредитором (банком), гарантом іпозичальником, яка також не суперечить положенням Цивільного кодексу. В зразку банківської гарантії, що затверджений Національним банком стосовно кредитних договорівз його участю, рекомендується посилатися на договір провидачу гарантії, який укладено між банком-гарантом та принципалом.

  2. Іноді і гарантія Кабінету Міністрів здійснюється не увигляді односторонньої угоди, а шляхом участі в укладеннідоговору між сторонами забезпечуваного гарантією зобов'язання. Так, відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів"Про надання гарантій Кабінету Міністрів України іМіністерства фінансів щодо забезпечення погашення кредитів, щб залучаються для фінансування закупівлі Українською аграрною біржею зернозбиральних комбайнів і тракторів" [207], передбачалось укладення чотирьохсторонньо-го кредитного договору між Державним експортно-імпортним банком України, Кабінетом Міністрів України як гарантом, американським банком-кредитором і Експортно-імпортним банком США для фінансування закупівлісільськогосподарської техніки в США.

  3. Гарантія як односторонній правочин може бути визнана недійсною відповідно до загальних правил ст. 215 та203 ЦК та інших правил, що встановлюють спеціальні підстави для визнання правочинів недійсними. Порушення вимоги закону про обов'язкове надання гарантії письмовоїформи (ст. 547 ЦК) тягне нікчемність гарантії.

Стаття 560-561

10. Відповідно до ст. 560 ЦК гарантом можуть виступати лише організації (юридичні особи). Як принципал у відносинах з приводу гарантії також можуть бути не тільки юридичні, а і фізичні особи. Гарантом можуть виступати в першу чергу банки, а також фінансові установи, про які внесений запис до відповідного державного реєстру фінансових установ (ст. 4, 7 Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" [129]). Вони надають послуги щодо видачі гарантії за плату. Вказівка в ст. 2 Уніфікованих правил [369] на те, що гарантом може бути страхова компанія, суперечить частині сьомій ст. 2 Закону "Про страхування" [132], яка визначає правоздатність страховика як суто спеціальну, несумісну з іншими видами підприємницької діяльності, в тому числі з видачею гарантії. Інша справа, що можливе страхування відповідних ризиків, у тому числі і на користь сторони, що в ст. 560 ЦК і в Уніфікованих правилах називається бенефіціаром.

Стаття 561. Строк дії гарантії