Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать
  1. Гарантія діє протягом строку, на який вона видана.

  2. Гарантія є чинною від дня її видачі, якщо в ній невстановлено інше.

  3. Гарантія не може бути відкликана гарантом, якщо в ній

не встановлено інше.

  1. В силу ст. 2 Закону "Про платіжні системи та переказгрошей в Україні" [126] строки гарантії визначаються нетільки ст. 561 ЦК, а і (в частині, яка цією та іншимистаттями Цивільного кодексу не врегульована), — Уніфікованими правилами.

  2. Відповідно до ч. 1 ст. 561 ЦК гарантія є чинною віддня видачі протягом строку, на який вона видана. В зразкубанківської гарантії Національний банк рекомендує зазначати на те, що вона набирає чинності з часу перерахуваннябенефіціаром коштів згідно з кредитним договором. Ця суперечність між ч. 2 ст. 561 ЦК і згаданим зразком практичного значення не має, але відображає відсутність достатньої визначеності в законодавстві, правозастосовчій практиці і науці щодо поняття дійсності (недійсності) вимоги,

298

299

Глава 49

я ка забезпечується способами, що встановлюються ст. 546-597 ЦК. Ст. 4 і 8 Уніфікованих правил [369] виходить із того, що в межах строку чинності гарантії претензія бенеф-іціара (кредитора) має бути отримана гарантом. При цьому встановлюється, що претензія по гарантії має бути пред'явлена в письмовій формі або передана з допомогою засобів електрозв'язку. З урахуванням диспозитивного значення Уніфікованих правил гарант має право інакше визначити останній день чинності гарантії.

3. Цивільний кодекс не встановлює будь-яких строків чинності гарантії на випадок, коли вона не встановлена в самій гарантії. Тому в таких випадках застосовуються строки, що встановлені ст. 4 Уніфікованих правил:

а) тендерна гарантія є чинною впродовж шести місяціввід дати її видачі;

б) гарантія виконання є чинною впродовж шести місяціввід передбаченої зобов'язанням, що забезпечується гарантією, дати поставки, завершення робіт (в тому числі дати,що встановлена шляхом пролонгації);

в) якщо гарантією покривається гарантійний (експлуатаційний) період, гарантія є чинною до спливу одного місяцяпісля закінчення цього періоду;

г) гарантія повернення (внесення) платежів є чинноювпродовж шести місяців, що відлічуються від дати поставки та виконання робіт.

Стаття 562. Незалежність гарантії від основного зобов'язання

L Зобов'язання гаранта перед кредитором не залежить від основного зобов'язання (його припинення або недійсності), зокрема і тоді, коли в гарантії міститься посилання на основне зобов'язання.

1. Положення про незалежність гарантії від зобов'язання, що забезпечується нею (основного зобов'язання), навіть, коли в гарантії містяться посилання на основне зобов'язання, слід тлумачити з урахуванням права гаранта встановлювати умови гарантії. Ст. З Уніфікованих правил встановлює, що гарант несе відповідальність перед бенефіціаром

Стаття 561-563

(кредитором) тільки відповідно до умов гарантії та законодавства. Це положення не суперечить Цивільному кодексу України, а тому повинне застосовуватись. Отже, умовами гарантії гарант може обмежити свою відповідальність, наприклад, тільки обов'язком оплатити вартість поставленого бенефіціаром принципалу товару. Тоді за інші платежі принципала на користь бенефіціара, в тому числі і пов'язані з визнанням недійсним зобов'язання, що забезпечується гарантією, або його припиненням, гарант відповідати не може. Якщо ж в гарантії таких застережень немає, то гарантія не залежить від основного зобов'язання навіть тоді, коли на нього зроблено посилання в гарантії. Це означає, що гарант є зобов'язаним за виконання приниципалом платежів, які він зобов'язаний здійснити у зв'язку з недійсністю договору і поверненням сторін до попереднього майнового становища.

2. Стосовно гарантії, що видається в забезпечення вимог Національного банку до банку-позичальника за кредитним зобов'язанням, Національний банк рекомендує зазначати в гарантії на кредитний договір, в забезпечення зобов'язань позичальника (принципала) за яким видана гарантія. Але таке зазначення є можливим, якщо до видачі гарантії сторони уклали кредитний договір з умовою про перерахування Національним банком суми кредиту після надання гарантії.

Стаття 563. Правові наслідки порушення боржником зобов'язання, забезпеченого гарантією

  1. У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого гарантією, гарант зобов'язаний сплатити кредиторовігрошову суму відповідно до умов гарантії.

  2. Вимога кредитора до гаранта про сплату грошової сумивідповідно до виданої ним гарантії пред'являється у письмовій формі. До вимоги додаються документи, вказані в гарантії.

  3. У вимозі до гаранта або у доданих до неї документахкредитор повинен вказати, у чому полягає порушення боржником основного зобов'язання, забезпеченого гарантією.

300

301