Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

Стаття.650

6. На товарних біржах здійснюються операції з реальними товарами (спотові та форвардні угоди) і з товарнимидеривативами (ф'ючерсні та опціонні угоди). За спотовимиугодами провадиться строкове (протягом строку від одногодо тридцяти днів) передання прав і обов'язків та їх реалізація (виконання). За форвардними контрактами переданняправ і обов'язків та їх реалізація (виконання) провадятьсяпротягом строку від ЗО до 360 днів.

7. Ф'ючерсні контракти та опціонні контракти (опціони)відносяться до категорії похідних цінних паперів (ст. 1 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів вУкраїні" [80]) — деривативів. Правила випуску та обігуфондових деривативів [280] (вони поширюються і на дери-вативи, базовим активом яких є товари) затверджені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.Ф'ючерсний контракт — це стандартний документ, що засвідчує зобов'язання придбати (продати) товари у визначений час і на певних умовах у майбутньому з фіксацієюціни на момент виконання зобов'язання сторонами контракту. Відмова від виконання ф'ючерсного контракту можлива лише за згодою другої сторони або у випадках, встановлених цивільним законодавством. Однак набувачеві ф'ючерсного контракту надається право продати його іншимособам без згоди того суб'єкта, в якого набувач ф'ючерс-ний контракт купив.

Опціон — це стандартний документ, що засвідчує право (але не обов'язок) придбати товари на певних умовах у майбутньому з фіксацією ціни на час укладення опціону або на час передання товару за рішенням сторін контракту. Перший продавець опціону (емітент) несе безумовне і безвідкличне зобов'язання продажу товару на умовах, передбачених опціоном. Покупець опціону вправі в будь-який час відмовитися від придбання товарів відповідно до опціону. Він також має необмежене право на відчуження опціону протягом строку його дії. Відповідальність за невиконання чи неналежне виконання опціону несе тільки емітент опціону.

8. Воля брокерів на укладення біржової угоди виявляється під час біржових торгів, які веде маклер. Маклер повідом-

750

ляє пропозицію продавця. Брокер-продавець піднімає свій реєстраційний номер, що підтверджує його наявність у залі та волю на укладення угоди. Брокер-покупець підняттям свого реєстраційного номера виявляє волю на придбання запропонованого товару (при укладенні спотової чи форвардної угоди) або контракту (при укладенні ф'ючерсної чи опціонної угоди). Якщо покупців виявиться більше, ніж один, проводиться конкурсний торг на підвищення ціни. Брокер-покупець, що запропонував найбільшу ціну, вважається переможцем торгів і одержує право на укладення договору.

Брокери, які уклали угоду, підписують тікет, в якому зазначаються дані товарів, позиція бюлетеня продажу і покупки, кількість, ціна товару, реєстраційні номери брокерів, і здають його реєстратору.

9. На підставі результатів біржових торгів підписуєтьсябіржовий договір. Форма і зміст біржових договорів затверджуються біржею. Відповідно до цих форми та змістускладається біржовий договір, який підписують від іменічленів біржі біржові брокери, які діють в інтересах третіхосіб, та уповноважена особа біржі. Біржовий договір складається в трьох примірниках (по одному для кожної з двохсторін і один — для біржі). Реєстрацією договору в журналіреєстрації договорів закінчується процедура укладення договорів (до цієї реєстрації біржовий договір не вважаєтьсяукладеним — частина п'ята ст. 15 Закону "Про товарнубіржу" [45]).

10. Можливість примушення до укладення біржового договору законодавством не передбачена навіть у тому разі,якщо угода під час біржових торгів була укладена. Однакправилами біржової торгівлі може бути передбачено, що такепримушення можливе за рішенням біржового арбітражу.Можливості для визнання недійсними біржових угод є набагато ширшими. Будь-яке порушення встановленого порядкупроведення біржових торгів або оформлення біржового контракту є підставою для визнання біржової угоди недійсною.Зокрема, такою підставою є порушення правила частини першоїст. 15 Закону "Про товарну біржу", відповщно до якого біржовіоперації дозволяється здійснювати лише членам біржі.

751