Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

с амоврядування, без призначення правонаступника у частині зобов'язань, що виникають з приводу видання правових актів, що порушують права громадян і юридичних осіб, незаконних дій або бездіяльності таких органів або їх посадових осіб. Якщо актом про ліквідацію такої юридичної особи правонаступника не призначено, він має бути визначений відповідно до повноважень, які належали юридичної особі, що ліквідована, та віднесені до компетенції правонаступника.

4. Правонаступництво при ліквідації юридичної особипередбачено ч. 2 ст. 758 ЦК: якщо у результаті ліквідаціїюридичної особи-набувача за договором довічного утримання (догляду) майно перейшло до засновника (учасника)цієї юридичної особи, до останнього переходять права таобов'язки набувача за таким договором.

  1. Правонаступництво при ліквідації юридичної особиповинне наступати у разі, якщо ліквідується юридична особа,що є боржником у зобов'язанні відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю(ст. 1205 ЦК). Правонаступництво в цих зобов'язанняхздійснюється шляхом капіталізації коштів боржника, щоліквідується, з метою здійснення періодичних платежів накористь потерпілого (кредитора). Але порядок здійсненнякапіталізації не встановлено ні законом, ні іншими нормативно-правовими актами. А покладення рішенням суду запозовом потерпілого на ліквідаційну комісію обов'язкуздійснити капіталізацію коштів за відсутності таких коштіву юридичної особи, що ліквідується (абзац другий ч. 2 ст.1205 ЦК), є юридично некоректним правилом, таким, щоне може бути виконане. Тлумачити його як таке, що встановлює цивільно-правовий обов'язок членів ліквідаційноїкомісії за рахунок власного майна здійснити капіталізацію,підстав немає. Іншого майна (за відсутності майна у юридичної особи, що ліквідується), яким ліквідаційна комісіямає право розпоряджатися, немає.

  2. На підставі ст. 609 ЦК зобов'язання припиняються вмомент ліквідації юридичної особи. Таким є момент внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб тафізичних осіб-підприємців запису про припинення юри-

Стаття609

дичної особи (ч. 2 ст. 104 ЦК). Цей запис вноситься відповідно до ст. 36 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" [142]).

  1. Права юридичної особи, щодо якої прийнято рішенняпро її ліквідацію, здійснюються в процедурі ліквідації. Прицьому можливі такі варіанти здійснення прав кредиторів уцивільно-правових зобов'язаннях: 1) відступлення прававимоги третім особам за плату (безоплатне передання такихправ може тягти негативні наслідки у податкових правовідносинах юридичної особи, що ліквідується); 2) пред'явлення вимог до боржників. Якщо рішення про ліквідаціюприймається засновниками юридичної особи, то вони можуть встановити такий строк ліквідації юридичної особи,який буде достатнім для примусового здійснення прав. Якщож рішення про ліквідацію приймає суд, то він і встановлюєстрок і порядок роботи ліквідаційної комісії (ч. 5 ст. 38Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців"), що може утруднити примусову реалізацію майнових прав юридичної особи, що ліквідується.

  2. В зв'язку з ліквідацією юридичної особи її кредитори,що отримали відомості про прийняте рішення щодо ліквідаціїіз публікації про ліквідацію або із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців чи іншихджерел, мають право на свій вибір вимагати припиненняабо дострокового виконання зобов'язання (ч. ст. 107 ЦК).Вимога про припинення зобов'язання може бути пред'явлена в суді. Але пред'явлення лише такої вимоги позбавлене сенсу, оскільки припинення юридичної особи-боржникатягне за собою припинення і зобов'язання. Сенс у такомупозові з'являється, якщо він доповнюється вимогою прозастосування наслідків припинення зобов'язання. Ця вимога може випливати не тільки із зобов'язання, що припиняється, а і з пов'язаного з ним зустрічного зобов'язання,якщо воно було виконане повністю або частково. Застосовувати при цьому за аналогією ст. 653 ЦК, що встановлюєправові наслідки розірвання договору, було б неправильним.

9. Вимога про дострокове виконання зобов'язання маєбути виконана юридичною особою, що ліквідується, за на-

496

497