Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

в артість і тому не одержує права на податковий кредит при придбанні товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва чи обігу. Такі ж правила застосовуються в інших випадках, коли стягувані збитки виразилися у витратах на придбання товарів, послуг, робіт, необхідність у яких виникла в зв'язку з порушенням зобов'язання боржником. Слід, однак, враховувати, що Державна податкова адміністрація дає роз'яснення, що всі збитки повинні стягуватися із застосуванням податку на додану вартість. Такі ж вимоги формулюються в Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей [200].

  1. До складу витрат, які зроблені кредитором і які підлягають стягненню з несправного боржника включаютьсявитрати по усуненню дефектів у купленому товарі. Ст. 234ЦК надає покупцю на вибір цілу низку правомочностей навипадок продажу товарів неналежної якості. Одна з них —право усунути дефекти купленої речі, виправити її та вимагати від продавця відшкодування витрат по виправленнюречі.

  2. Стягненню з боржника у вигляді збитків підлягаютьвитрати послугоодержувача по усуненню технічних дефектіву майні послугодавця, які (дефекти) тягнуть неналежнуякість послуг чи повне припинення їх надання. Слід, однак, враховувати, що це не завжди можливо навіть тоді,коли прямо передбачено законодавством.

35. До категорії збитків, що підлягають стягненню зконтрагента за договором, який порушив його умови, відносяться витрати покупця, викликані поставкою (переданнямза іншим договором про відчуження майна) продукції (товарів) неналежної якості. До категорії таких витрат відносяться: витрати, пов'язані з оплатою експертизи (перевіркиякості) одержаних товарів неналежної якості; витрати, пов'язані з виготовленням тари, якщо це необхідно для повернення недоброякісної продукції (товарів) постачальникові; витрати з навантаження товарів, що повертаються постачальникові; витрати, пов'язані з доставкою недоброякісної продукції (товарів) від споживача до магазина, від магазина (підприємства) до залізничної станції; витрати в по-

Стаття623

рядку оплати залізничного тарифу (щодо оплати транспортування продукції, що повертається). Залізничний тариф (вартість доставки продукції (товарів) від постачальника (продавця) до покупця, якщо він включається в ціну продукції (товарів), не може бути стягнений з постачальника (продавця) якщо продукція (товари) виявилася недоброякісною і піддягає поверненню. Однак сторони договору вправі на свій розсуд розподілити витрати з транспортування. Якщо такі витрати несе покупець понад ціну за продукцію (товари), вони підлягають стягненню з постачальника (продавця) у випадках повернення недоброякісної продукції (товарів) поряд з витратами, пов'язаними із зворотною доставкою недоброякісного товару на склад постачальника. Що стосується вартості раніше оплаченої недоброякісної продукції (товарів), що повертається постачальникові (продавцю), то вона стягується покупцем на підставі ст. 1212 ЦК (підстава, за якою постачальник (продавець) одержав грошові кошти за поставлені недоброякісні товари, що були йому повернуті, згодом відпала), якщо відповідно до законодавства і договору недоброякісна продукція (товар) не підлягає заміні на доброякісну.

36. Стягненню з боржника, що порушив зобов'язання, підлягають витрати, зроблені у зв'язку з ужиттям кредитором заходів до зменшення збитків, викликаних порушенням боржником зобов'язання. Ці витрати можуть полягати в придбанні більш дорогих матеріалів, у додаткових транспортних витратах (наприклад, при терміновій доставці літаком), у додаткових витратах на оплату праці у зв'язку з необхідністю запобігання простою виробництва чи у зв'язку з так званим форсуванням виробництва. Цивільний кодекс прямо не формулює обов'язку кредитора (точніше — сторони, що протистоїть боржнику в зобов'язанні) вживати заходів щодо зменшення розміру збитків. У той же час у ч. 2 ст. 616 ЦК сформульоване таке правило: "Суд має право зменшити розмір збитків та неустойки, що стягується з боржника, якщо кредитор умисно або з необережності сприяв збільшенню розміру збитків, завданих порушенням зобов'язання, або не вжив заходів щодо їх зменшення". Це правило викликає інтерес з погляду меж відступлення від бук-

582

583