Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з аставу" [51]. Згадану заставу можна було б також вважати особливою правовою конструкцією, покликаною сприяти забезпеченню виконання зобов'язань за договором побутового прокату. Переважно як забезпечення зобов'язань за договором побутового прокату повинні передаватися готівкові кошти.

5. За межі поняття забезпечення виконання зобов'язань і його способів виходить правова конструкція, встановлена Положенням про порядок здійснення через біржовий товарний ринок контрактів зустрічних поставок сільськогосподарської продукції і продовольства та матеріально-технічних ресурсів [328]. Вона передбачає попереднє перерахування (після укладення на товарній біржі контракту) покупцем коштів у порядку оплати товарів на рахунок біржі в банку і наступне (після надання продавцем доказів передання товарів одержувачеві) перерахування коштів біржею на рахунок продавця в банку (п. 2.4-2.6; 3.10; 3.13; 4.8; 4.12 названого Положення). Не будучи одним зі способів забезпечення виконання зобов'язань, як ці способи розуміються в ст. 536 ЦК, наведена правова конструкція досить надійно виконує забезпечувальну функцію.

6. Істотне поширення на практиці одержало страхування з метою забезпечення виконання зобов'язань. Проте немає ніяких підстав поширювати на страхові зобов'язання положення про способи забезпечення виконання зобов'язань. Відносини з приводу страхування регулюються нормами окремого цивільно-правового інституту. Навіть коли ч. З ст. 735 ЦК передбачає можливість забезпечення виплати ренти шляхом встановлення обов'язку платника ренти застрахувати ризик невиконання ним обов'язків за договором ренти, на відносини, що при цьому виникають, положення Цивільного кодексу про забезпечення виконання зобов'язань не поширюються.

7. Меті гарантувати права кредитора в грошовому зобов'язанні слугує акредитивна форма розрахунків (оплати товарів, послуг, робіт), особливо якщо умовами договору між сторонами передбачено виставлення безвідкличного акредитиву, тобто такого, який не може бути змінений чи анульований без згоди особи, на користь якої він відкритий

254

Стаття 546

(ст. 1095 ЦК). Платник звертається з заявою про відкриття акредитива до банку, що обслуговує його, який відкриває акредитив, а потім дає вказівку банку-кореспонденту (це — банк одержувача грошових коштів або інший банк) виконати акредитив. За критерієм наявності коштів на акредитиві розрізняють покриті і непокриті акредитиви. При покритому акредитиві кошти платника в повній сумі акредитива бронюються на окремому рахунку в банку, що обслуговує платника, або у виконуючому банку. При непокритому акредитиві в разі тимчасової відсутності коштів на рахунку платника оплата гарантується банком, що обслуговує його, шляхом надання платнику кредиту (ч. 2 ст. 1093 ЦК). Виконуючий банк оплачує представлені одержувачем грошових сум документи, якщо вони відповідають умовам акредитива.

Про відкриття акредитива виконуючий банк повідомляє одержувача грошових коштів (авізує акредитив). Одержувач грошових коштів, маючи в розпорядженні забезпечення у вигляді акредитива, здійснює поставку товарів, надає послугу чи виконує роботу, подає в обслуговуючий його банк документи, які передбачаються договором та підтверджують факт передання товарів, виконання робіт або надання послуг, а банк знімає гроші з акредитиву і зараховує їх на рахунок одержувача грошової суми.

8. Широке коло правил, які формулюють спеціальні правові конструкції з метою забезпечення виконання зобов'язань, передбачене актами законодавства, що регулюють порядок проведення аукціонів, прилюдних торгів, тендерів, конкурсів. Ст. 16 Закону "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" [75] передбачає внесення покупцями, що подали заяву на участь у конкурсі, аукціоні з продажу об'єктів приватизації, реєстраційного внеску. Ця сума зараховується покупцю об'єкта приватизації при остаточному розрахунку. Іншим учасникам вона повертається протягом 10 днів після закінчення аукціону, конкурсу.

Положенням про порядок підготовки, організації та проведення міжнародних конкурсів у сфері приватизації в Україні [257] зазначений внесок іменується "заставою серйоз-

255