Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Самовпевненість

Використовування інтуїтивної евристики при формуванні думок, прагнення знайти підтвердження поглядам, які ми розділяємо, прийоми при виправданні невдач в сукупності створюють самовпевненість — схильність переоцінювати точність наших знань і думок.

Канеман і Тверські (1979) попросили випадкових людей відповісти на неясні фактичні запитання, прагнучи при цьому розширити область відповіді для того, щоб включити в неї правильну відповідь. Наприклад: "Я упевнений на 98 відсотків, що число діючих атомних станцій в світі в 1980 році було великим _____, але меншим _____". Майже третя частина оцінок, зроблених з 98-процентною упевненістю, не змогла включити правильну відповідь (189 ядерних електростанцій в даному випадку). Не дивлячись на велику впевненість, люди часто не мають рації. Попередження людей про небезпеку надмірної упевненості і заклик до об'єктивності своїх оцінок не набагато скорочують самовпевненість. Її здатна похитнути демонстрація різко відмінних оцінок інших людей (Pious, 1996).

Люди також часто помиляються при відповіді на таке, наприклад, запитання, як "Що таке абсент — напій чи цінний камінь?" У запитаннях, на які лише 60 відсотків дають правильну відповідь, опитувані звичайно почувають себе впевненими на 75 відсотків. Навіть коли люди відчувають 100-процентну впевненість у своїх відповідях на подібні запитання, вони помиляються приблизно в 15 відсотках випадків (Fischhoff & others, 1977). (Абсент — це лакричний лікер.)

Самовпевненість утрудняє рішення і за межами лабораторії. Самовпевнений Гітлер вторгнувся в СРСР; самовпевнений Ліндон Джонсон розв'язав війну з Північним В'єтнамом; самовпевнений Саддам Хусейн спробував захопити Кувейт. Біржові брокери і менеджери по інвестиціях надають свої послуги з упевненістю, що можуть перевершити средньориночні показники при купівлі акцій, не дивлячись на очевидне свідчення зворотного (Malkiel, 1985, 1995). Покупка акції X, рекомендована брокером, який вважає, що зараз найбільш відповідний час для даної покупки, завжди урівноважена продажем з боку когось, хто вважає, що це самий відповідний час для даного продажу. Не дивлячись на їх упевненість, вони обидва не мають рації.

Щоб перевірити упевненість людей при складанні соціальних думок, Девід Данінг (David Dunning, 1990) з колегами попросив студентів Стенфордського університету вгадати відповіді незнайомої людини на 20 запитань з двома варіантами відповідей. Теми включали наступні запитання: дана людина готувалася до іспитів одна чи разом з іншими, вела акуратні чи недбалі конспекти, чи привласнила б вона 5 доларів, знайдених в ресторані, чи повернула б їх? Знаючи тип питань (але не самі питання), студенти мали нагоду проінтерв'ювати дану людину відносно її академічних інтересів, хобі, сімейного стану, схильностей, сильних і слабких місць, астрологічного знаку і всього того, що вони повважають необхідним. Потім дана людина відповідала на 20 питань, тоді як студенти-інтерв'юери передбачали відповіді.

"Людська свідомість якнайбільше притягує тим, що вражає і приходить в голову негайно і раптово, і тим, чим миттєво наповнюється і роздувається уява. Потім воно починає майже непомітно уявляти і вважати, що все подібно тим декільком об'єктам, які захопили розум." Френсис Бекон, "Новий органон"(1620).

Результат? Інтерв'юери були надто впевнені. Хоча вони і правильно здогадалися в 63 відсотках прогнозів, упевненими вони себе відчували в середньому в 75 відсотках випадків. Вгадуючи відповіді своїх однокласників на 20 питань, студенти виявилися точнішими — 68 відсотків. І знов їх 78-процентна упевненість перевершила цю точність.

Роджер Бухлер (Roger Buehler, 1994) з колегами був вражений тим, як регулярно плановики проявляють зайву впевненість у оцінці термінів здійснення проекту і його вартості. У 1957 році плановики передбачили, що Будинок Опери в Сіднеї буде завершений в 1963 році за 7 мільйонів доларів. Коротший варіант даного проекту насправді був відкритий лише в 1973 році і коштував 102 мільйони доларів. (Навіть зараз, коли я пишу ці рядки, ми підходимо до завершення ремонту нової кухні, який, за оцінками архітектора, повинен зайняти один місяць, за оцінками нашого підрядчика — три місяці, а фактично потрібно п'ять місяців.) Бухлер пише, що студенти звичайно проявляють зайву впевненість у тому, наскільки швидко вони зможуть виконати завдання або написати курсову. Вони чекають дострокового закінчення проектів. Але проекти, як правило, виявляються завершеними за багато довший термін, ніж очікується. Хоча люди і знають те, що часто недооцінюють можливі терміни завершення різного роду проектів, вони як і раніше залишаються упевненими в своїх подальших прогнозах.

Зайва впевненість має адаптивну якість. Нездатність оцінити власний потенціал відносно помилковості при виведенні військових, економічних або політичних думок може мати руйнівні наслідки, проте те ж саме можна сказати і про недолік самовпевненості. Люди, які припускаються помилки з боку зайвої впевненості, живуть щасливіше і з більшою легкістю приймають важкі рішення (Baumeister, 1989; Taylor, 1989). Крім того, маючи швидкий і точний зворотний зв'язок відносно правильності своїх думок (як синоптики стежать за погодними прогнозами щодня), ці люди незабаром починають оцінювати свою точність реалістичніше (Fischhoff, 1982). Мудрість точних прогнозів з'являється з досвідом.

Обрамлені рішення

Наступний тест на раціональність допоможе з'ясувати, чи приведе одне і те ж запитання, представлене різними, але логічно еквівалентними способами, до однієї і тієї ж відповіді. Наприклад, коли хірург говорить комусь, що 10 відсотків людей вмирає в результаті конкретної операції або що 90 відсотків виживає, -інформація одна і та ж. Але ефект різний. Ризик здається великим, коли люди чують, що 10 відсотків вмирає (Маг-teau, 1989). Вплив способу представлення запитання називається обрамленням.

Так само споживачі охочіше купують яловичину, описану як "на 75% пісну", ніж "на 25% жирну" (Levin & Gaeth, 1988). Однокурсники більш стурбовані тим, що деякі студенти обманюють, коли їм говорять, що 65 відсотків їх групи обманює, ніж коли констатують, що 35 відсотків їх групи не обманює (Levin & others, 1988). Люди більше дивуються, коли трапляється випадок "1 з 20", ніж еквівалент того ж випадку "10 з 200" (Denes-Raj & others, 1995). 9 з 10 студентів коледжу оцінюють презерватив ефективним, якщо він має передбачуваний 95-процентний ступінь захисту від СНІДу. І лише 4 з 10 вважають презерватив ефективним при згадці про 5-процентний ступінь невдачі (Linville & others, 1992).

"Коли ви знаєте щось, ви відстоюєте це, а коли чогось не знаєте і зізнаєтеся в цьому, - це і є знання". Конфуцій (551-479 рр. до н. э.) Збірник творів

Обрамлення

Спосіб постановки проблеми. Те, як проблема обрамлена, може значно вплинути на рішення і думки.

Розглянемо, як даний ефект впливає на економічні і ділові рішення:

• Торговці підкреслюють "звичні ціни", щоб показати, яка величезна економія виходить при покупці по "продажних цінах". Пальто за 100 доларів з вказівкою про зниження ціни зі 150 доларів в магазині X може показатися кращою покупкою, ніж те ж саме пальто, регулярно оцінюване в 100 доларів в магазині У (Urbany & others, 1988).

• Багато людей знаходять скорочення зарплати на 7 відсотків при нульовій інфляції більш небажаним, ніж 5-процентне підвищення зарплати при інфляції в 12 відсотків (Kahneman & others, 1986).

• Федеральна експрес-служба не вимагає додаткових грошей за доставку додому; навпаки, пропонується "знижка за покупку без доставки". Так само і мій дантист не вимагає великих доплат, якщо я плачу через якийсь проміжок часу, хоча вона пропонує 5-процентну знижку за розрахунок готівкою відразу після виконаної роботи. І працівник експрес-служби, і мій дантист розуміють, що гонорар, обрамлений як знижка, дратує споживачів менше, ніж гонорар, обрамлений як надбавка, хоч вони і додаються до одного і того ж.

Те, що думки людей міняються таким драматичним способом, дивує. Даний факт припускає, що наші думки і рішення, можливо, бувають недостатньо виваженими, і те, що ті люди, які розуміють силу обрамлення, можуть використовувати її для впливу на прийняття важливих рішень — наприклад, обрамляти питання анкетування або в підтримку, або проти конкретної точки зору.

УПЕРЕДЖЕННЯ

Ми бачимо, що частина нового погляду на мислення в психології підкреслює той факт, що ми схильні до упередження — шукаючи підтвердження нашим підозрам, покладаючись на ефективну, але підвладну помилкам евристику, у зайвій впевненості і в результаті впливу обрамлення. Чи можемо ми уникнути упереджень, викликаних нашими поглядами, за допомогою чистої логіки?

Логіка допомагає, але нам як і раніше легше згодитися з висновками, які підтверджують нашу думку. Розглянемо логічне аргументування:

Посилка 1: Деякі гравці в гольф — комуністи.

Посилка 2: Всі гравці в гольф — марксисти.

Висновок: Деякі комуністи — марксисти.

При проведенні експериментів майже всі правильно вирішили, що цей висновок логічно витікає з даних посилок (Oakhill & others, 1989). А зараз розглянемо наступний аргумент:

Посилка 1: Деякі гравці в гольф — комуністи.

Посилка 2: Всі гравці в гольф — капіталісти.

Висновок: Деякі комуністи - капіталісти.

Багатьом людям значно важче усвідомити, що при даних посилках цей висновок однаково дієвий. Перевірте самі наступний висновок (адаптовано з Hunt, 1982):

Посилка 1: Прихильники демократії вірять у свободу слова. Посилка 2: Диктатори не вірять в демократію.

Висновок: Диктатори не вірять в свободу слова.

Якщо цей висновок представляється вам логічним, ви попали під вплив упередження — тенденцію наших поглядів спотворювати логіку (Oakhill & others, 1990). (Посилка 1 не виключає можливості того, що інші люди, навіть диктатори, можуть вірити у свободу слова.) Розглянемо інший набір тверджень, ідентичних формою і логікою, звертаючи увагу на те, наскільки простіше відкинути даний висновок:

Посилка 1: Вільшанки мають пір'я.

Посилка 2: Курчата не вільшанки.

Висновок: Курчата не мають пір'я.

Таким чином, упередження полягає в наступному: ми легше помічаємо нелогічність тих висновків, які суперечать нашим поглядам, ніж тих, які їх підтверджують.

"Бог – це любов

Любов сліпа.

Рей Чарльз – сліпий

Рей Чарльз – Бог! Анонімне графіті